Mozi ajánló – Avatar

Igen, az Avatar. Az Avatar kétségkívül az év egyik legjobb filmje. Szerintem. Pedig egy cseppet sem vagyok oda James Cameron munkásságáért, úgyhogy igazán nem vádolhat senki elfogultsággal.

 A film a nem túl távoli jövőben, valamikor a 21. század elején játszódik, ahol az emberek már tönkre tették a Földet, azonban már képesek más bolygókra is utazgatni, így ellátogatnak a Pandorára, melyen földi életre lelnek, és ahol bázisokat építenek, hogy bányászni tudjanak egy igen érték kristályt.

Egy lebénult, járni képtelen tengerészgyalogos is a bolygóra utazik, ahol egy különleges akció részese lesz, melynek keretében a Pandorán kap egy új testet és azt irányítva kell beépülni a bolygó őslakosai közé. Ez a kék színű, furcsa magas test, az ő avatarja, melynek segítségével baráti kapcsolatot kell kiépíteni a helyi törzzsel. Mindeközben az amerikaiak el akarják pusztítani ezt a mesés világot és az itt élő népet az említett kristályért, mely megmenthetné a haldokló Földet. A gond csak az, hogy eme kristály lelőhelye pont a Na’vi törzs faluja alatt található, és ezért katonák százai rohanják le ezt a csodálatos világot és pusztítják el, azonban a rokkant tengerészgyalogos beleszeret a vezér lányába (később őt választják vezérnek) és az állatok és ezek a lények karöltve megmentik magukat és világukat…

E felnőtteknek szóló tündérmese rendezője és forgatókönyvírója a kanadai születésű Oscar-díjas filmes James Cameron, aki 11 évvel ezelőtt a Kate Winslet és Leonardo Dicaprio főszereplésével forgatott Titanicért három Oscar-díjat is bezsebelt. A „Mester” már az 1912-ben elsüllyedt Titanic bemutatója előtt kitalálta a történetet, azonban évekig várt megvalósításával, ugyanis véleménye szerint akkori eszközökkel és technikával nem tudta volna elkészíteni a remekművet.

A film végül 2009-ben elkészült: 160 perces lett és 230 millió dolláros költségvetéssel készült, számos technikai újítást és trükköt felhasználva, melyek nagy részét maga az 55 éves direktor találta ki. Az Avatar forgatása 2 évet vett igénybe, a végeredmény azonban lenyűgöző lett: 40%-ban élőszereplős, 60%-ban számítógépes grafikákkal készített kasszasiker lett a moziból, mely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje.

A látványról lehetetlen lenne hitelesen írni, csak azt tudom ajánlani, hogy mindenki menjen el a moziba és tekintse meg. Az alakításokat illetően mindenki megfelelt, azonban senki sem nyújtott kimagaslóan jót.

A 33 éves ausztrál színész Sam Worthington játssza a főszereplő, Jake Sully karakterét, még barátnőjét egy szép, fiatal színesbörű színésznő Zoe Saldana (őt gyakran csak az új Halle Berryként emlegetik) alakítja, aki emberi alakban egyetlen percig nem jelenik meg a vásznon a két és fél óra alatt. Sully egyik segítőjét, Trudyt pedig az amerikai Michelle Rodriguez játssza, aki alakításai mellett férfi ügyeivel is nagy sajtóvisszhangot keltett. A doktornőt pedig a háromszoros Oscar-jelölt Sigourney Weaver testesíti meg (Menszátor Magdolna hangja tökéletesen passzol hozzá), aki a film közepén életét veszti.

A Föld minden emberének meg kéne néznie ezt a filmet, hogy rájöjjenek, hogy mekkora kincs az élet és ez a bolygó, valamint hogy senki (Istenen kívül) sem ítélkezhet emberéletek felett, és senki sem irthat ki népeket, senki sem tehet tönkre évszázados kultúrákat, és senki sem ölheti meg az állatokat és a növényeket!

8 hozzászólás to “Mozi ajánló – Avatar”

 1. Anka Says:

  Te is hétfőn nézted meg? 😀

 2. meszarosmarton Says:

  Igen 🙂 Te hol tekintetted meg?

 3. kelemenmarc Says:

  Én még nem láttam 🙂 De nagyon kiváncsi vagyok rá!

 4. meszarosmarton Says:

  Akkor minél előbb nézd meg, szerintem tetszeni fog neked!

 5. Anka Says:

  Én a Westendben. Az első 3D-s moziélményem volt.
  IMÁDOOOOOOM
  Tegnap óta írom belőle a posztot, mert mindig leragadtam, hogy emésszem 🙂
  mondtam már hogy IMÁDOOOOOOM? XD

 6. meszarosmarton Says:

  Én nekem is nagyon tetszett, magával ragadó! 🙂

  Én az Aréna Plázában láttam, de korábban már láttam egy rövidebb 3D-s filmecskét, szintén itt.

  Az írásom amúgy hogy tetszik?

 7. re Says:

  Én se láttam még, de jót írtál róla, majd januárba feltétlen megnézem, és beszámolok róla hogy tetszett…

 8. Don Choler Says:

  ÁMEN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: