Egyiptom, Izrael, Palesztina, Jordánia – Élmények

Mint az elmúlt 3 évben idén télen is elutaztunk külföldre. 2010. december 19-én ezúttal megint Egyiptomba mentünk, ahol már tavaly ilyenkor jártunk. Abban az ötcsillagos Hilton szállodában szálltunk meg, amelyet 2004-ben a terroristák felrobbantottak, ezért alapos vizsgálat alá vetnek mindenkit, aki bemegy oda.

Az időnk is remek volt; általában 28-30 Celsius fok. Időnk jelentős részét a tengerparton töltöttük, én személy szerint egy nyugágyban. Sokat búvárkodtunk a Vörös-tengerben, ami tele van halak ezreivel és új ismerősökkel is megismerkedtünk. Kiemelném közülük a nyugdíjas Mariska nénit, akit el is neveztünk stand up comedy-s humoristának, és akit még azok a magyarok is ismertek, akik több száz km-re laktak tőlünk.

Teve a Vörös-tenger előtt Egyiptomban - Mészáros Márton felvétele -

Teve a Vörös-tenger előtt Egyiptomban - Mészáros Márton felvétele -

Az izraeli határ 1 km-re volt tőlünk. Jártunk Izraelben is, de kénytelenek voltunk 3 (!) órát eltölteni ott még végre átjutottunk a zsidó államba. Egy ilyen terroristák által veszélyeztetett világban muszáj nekik ilyen precíznek lenni és alávetni az embereket ennyi rengeteg biztonsági ellenőrzésnek. A várakozás közben a magyarok elé bepofátlankodott legalább egy tucat orosz turista, de volt olyan, akit nem engedtünk be. Erre a ruszkik megsértődtek, de hát, ahogy valaki mondta is, mi is meg voltunk sértve 40 éven keresztül, amikor megszállták Magyarországot.

Utca nemzeti lobogóval Jeruzsálemben - Mészáros Márton felvétele -

Utca nemzeti lobogóval Jeruzsálemben - Mészáros Márton felvétele -

Az első állomásunk Izrael területén a Holt-tenger volt, amelyben hajnalban meg is mártóztunk. Hihetetlenül jó érzés volt úszkálni ebben a sós vízben, miközben éppen kelt fel a nap. Egyébként olyan nagy a víz felhajtóereje, hogy magától feldob és lebegsz a felszínén.

A blog főszerkesztője a Holt-tengerben, Izrael - Mészáros Márton felvétele -

A blog főszerkesztője a Holt-tengerben, Izrael - Mészáros Márton felvétele -

Utána mentünk Jeruzsálembe, amelyet Biblia a „Szent Városként” említ. Történelmi tény, hogy szinte egyetlen egy város sincs Jeruzsálemen kívül, aminek birtoklásáért ennyi fegyveres konfliktus alakult volna ki az évezredek során. Először a város gyönyörű panorámáját és az Óváros falait tekintettük meg a Szikla Mecsettel együtt, majd az Olajfák Hegye következett, ahol Jézus nagyon sok időt töltött. A sok vallásos zsidó évezredekig ide temettette el magát, hogy elsők között követhesse majd a Messiást a Megváltás napján, mert a Biblia úgy tartja, hogy Isten fia itt fog megjelenni. A Siratófalnál mindenki elhelyezte a kívánságát azokba a falak réseibe, amelyek évszázadok óta ott állnak. Jártunk ez után a Sion-hegyen, ahol szemügyre vettük Dávid király hagyomány szerinti sírját, majd végig jártunk néhány stációt a tizenkettő közül, többek között azt, ahol Jézus találkozott édesanyjával, Szűz Máriával, azt, ahol Jézust levették a keresztről, valamint azt, ahol Jézus Jeruzsálem asszonyaihoz fordult és azt mondta nekik, hogy ne miatta sírjanak, hanem maguk és utódaik miatt.

A blog főszerkesztője Jeruzsálemben - Mészáros Márton felvétele -

A blog főszerkesztője Jeruzsálemben - Mészáros Márton felvétele -

A következő állomásunk a Szent Sír templom volt. A mondák szerint Nagy Konstantin császár édesanyja fedezte fel itt Jézus Krisztus sírját, és ma szerencsénk volt megtekinteni azt. Ez a kereszténység legszentebb helye. Maga a hatalmas sír egy márványból készített hatalmas táblával van lefedve, ami az 1500-as évek óta áll ott.  Miután elhagytuk Jeruzsálemet átmentünk Izraelből Palesztinába, ahol Betlehemben időztünk pár órát. A Szentírás szerint itt jövendölte meg egy angyal a pásztoroknak Jézus születését, továbbá Jézus szülei, József és Mária Názáretből ide jöttek népszámlálásra és itt született maga Krisztus is. Délután jártunk a Születés Templomában is, ami arra a barlangra épült, ahol Jézus meglátta a napvilágot.

Két nappal később Jordániába, Aqabába hajóztunk át. Szembetűnő, hogy a jordániai nép hihetetlenül szereti az uralkodóját, II. Abdullah királyt és feleségét, a gyönyörű Rania királynét; nem túlzok, ha azt mondom, minden második háznak a falán ott lóg a képe a királyi párnak. Elmentünk Petrába, a meseszép romvárosba, ahol négy órát töltöttünk el. Visszafelé én és Anya egy lovas kocsival tettük meg a bejárathoz vezető hosszú utat, és ez alatt sokat beszéltünk a beudinnal is, akitől megtudtuk, hogy ő még csak harminc éves, de már hat gyereke van. Amikor azt kérdeztük tőle, hogy nem nehéz-e megélni, azt felelte, hogy nem, „a pénz nem probléma”. Ők ennyire másképp látják a világot, mint mi európaiak.

A blog főszerkesztője a jordániai Petrában - Mészáros Márton felvétele -

A blog főszerkesztője a jordániai Petrában - Mészáros Márton felvétele -

A karácsonyt is itt töltöttük és csak december 27-én jöttünk haza a nyárból a hidegbe. A repülőtéren készítettem képet Joshi Bharattal, a Magyarországon élő népszerű indiai származású televíziós személyiséggel. A repülőúton megismerkedtem egy kislánnyal. Négyéves és nagyon aranyos; egész úton játszottunk. Hosszasan hajtogatta, hogy menjek el hozzájuk és csak sorolta, hogy miket játszhatnánk, de amikor mondtuk neki, hogy ez nem fog menni azt mondta, hogy akkor ő jön el hozzánk. Végül, amikor már landoltunk és mentünk a poggyászokért valaki meg akarta fogni a kezét, de ő azt mondta, hogy ő a barátja kezét szeretné megfogni és megfogta a kezemet…

A blog főszerkesztője és Joshi Bharat a tabai repülőtéren Egyiptomban - Mészáros Márton felvétele -

A blog főszerkesztője és Joshi Bharat a tabai repülőtéren Egyiptomban - Mészáros Márton felvétele -

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: