Simon Kornél személyesen vette át az Arany Medál-díjat

2011. december 13-án tartottam az idei Arany Medál-díjak átadását, ahol kihirdettem az általam létrehozott művészeti elismerés díjazottjainak nevét. Az Arany Medál-díj nyerteseit a közönség szavazza meg: idén 4500 szavazat érkezett, amely kifejezetten jó eredmény, hiszen az előző évekhez képest nőtt a voksolók száma.

Az Oscar-díjas Meryl Streep brit színésznő kapta a különdíjat idén, az életműdíjat pedig a kétszeres Kossuth-díjas Törőcsik Marinak, Magyarország legelismertebb színművésznőjének ítélték a szavazók.

Az év írója elismerést Lars Kepler, az elmúlt évtizedek legsikeresebb skandináv krimijének, A hipnotizőr (Hypnotisören) című könyvnek a szerzőpárosa kapta.

Sir Michael Caine Oscar-díjas brit színészlegenda lett az év színésze cím birtokosa. A 78 éves Cainet közönség a Harry Brown című filmben nyújtott alakításáért díjazta. Ebben a kategóriában olyan elismert – Pitt kivételével mind Oscar-díjas – színészek voltak jelöltek, mint Jeff Bridges, Colin Firth, Brad Pitt, George Clooney vagy Jeremy Irons.

Az év színésznője elismerés Keira Knightley brit színésznő érdemelte ki, akinek A Dangerous Method című filmben nyújtott alakítását ismerte el a közönség. A Velencei Filmfesztiválon bemutatott alkotás a pszichológia ősatyjairól, Sigmund Freudról és Carl Gustav Jungról szól. Knightley a filmben Jung egyik páciensét alakítja, a filmet pedig sokan már most Oscar-esélyesnek titulálták.

Az év rendezőjenek az Oscar-díjas Woody Allent választották. Az idős színész-rendező az Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris) című filmjével lett díjazott. Az  év szereplőgárdájának járó elismerést aRed című film kapta, amelynek főszereplői Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren, Mary Louise Parker és Morgan Freeman.

Az év hazai színésze elismerést Simon Kornél kapta. A Centrál Színház 35 éves színművésze volt az egyetlen a négy magyar díjazott közül, aki személyesen vette át a kitüntetést. A népszerű művész a köszönőbeszédében is kihangsúlyozta, hogy nagyon hálás a nézőknek az elismerésért. Simon Kornél azt is elárulta, hogy ez a második díj, amit karrierje során kapott.

Mészáros Márton átadja Simon Kornél magyar színésznek az év hazai színészének járó Arany Medál-díjat Budapesten 2011. december 13-án. (Fotó: Marjai János)

Mészáros Márton átadja Simon Kornél magyar színésznek az év hazai színészének járó Arany Medál-díjat Budapesten 2011. december 13-án. (Fotó: Marjai János)

Az év hazai színésznője díjat Básti Juli Kossuth-díjas színművésznő kapta, a legígéretesebb fiatal tehetség díját pedig Martinovics Dorina. Az idén harmincesztendős Dorina is örömét fejezte ki az elismerés miatt, amiről telefonban tájékoztattam. Ő úgy emlékszik, hogy ez az első díj, amelyet valaha kapott karrierje során.

Básti Juli az eredmények kihirdetésekor éppen Londonban tartózkodott párjával, Puskás Tamás rendezővel, ezért nem tudott megjelenni az eseményen, viszont ő is elmondta, hogy nagyon hálás a közönségnek.

Simon Kornél magyar színésszel, miután átadtam neki az év hazai színészének járó Arany Medál-díjat Budapesten 2011. december 13-án. (Fotó: Marjai János)

Simon Kornél magyar színésszel, miután átadtam neki az év hazai színészének járó Arany Medál-díjat Budapesten 2011. december 13-án. (Fotó: Marjai János)

Bástival és Martinovics Dorinával a közelmúltban, idén ősszel készítettem interjút és reményeim szerint hamarosan átadhatom nekik az elismerést. Egyébként próbáltam ügyelni arra, hogy minden díjazottal tudassam, hogy újabb elismerésben részesülnek, de még a jelöltekhez is eljutott az elismerés híre.

A 2011-es Arany Medál-díj nyertesei:

Az év írója: Lars Kepler
További jelöltek: Ken Follett, Bereményi Géza, Szalai Vivien, Tomas Tranströmer, Ljudmila Ulickaja

Az év hazai színésze: Simon Kornél
További jelöltek: Kulka János, Stohl András, Csányi Sándor, László Zsolt, Rudolf Péter

Az év hazai színésznője: Básti Juli
További jelöltek: Törőcsik Mari, Gábor Éva, Eszenyi Enikő, Kathleen Gati (Gáti Kati), Martinovics Dorina

Az év színésze: Michael Cain (Harry Brown)
További jelöltek: Jeff Bridges (A félszemű), Colin Firth (A király beszéde), Brad Pitt (Az élet fája / Pénzcsináló), George Clooney (The Ides of March), Jeremy Irons (Borgiák)

Az év színésznője: Keira Knightley (A Dangerous Method)
További jelöltek: Saoirse Ronan (Hanna – Gyilkos természet), Kate Winslet (Mildred Pierce), Natalie Portman (Fekete hattyú), Helen Mirren (Red / Az adósság), Kirsten Dunst (Melankólia)

Az év rendezője: Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)

Az év szereplőgárdája: Red című film
szereplők: Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren, Mary Louise Parker, Morgan Freeman

A legígéretesebb fiatal tehetség díja: Martinovics Dorina

Különdíj: Meryl Streep

Életműdíj: Törőcsik Mari

Simon Kornél magyar színész az év hazai színészének járó Arany Medál-díjjal Budapesten 2011. december 13-án. (Fotó: Marjai János)

Simon Kornél magyar színész az év hazai színészének járó Arany Medál-díjjal Budapesten 2011. december 13-án. (Fotó: Marjai János)

Hozzászólás