900 milliót kapott Pálfi György a Toldi-filmjére

A Magyar Nemzeti Filmalap rekordösszeggel, 900 millió forintos támogatást ítélt meg Pálfi György filmrendező Toldi című filmjének. Ilyen magas támogatási összeget a szervezet még soha senkinek nem ítélt oda, a korábbi a legmagasabb összeget Goda Krisztina rendezőnő kapta Kakukkfiók munkacímű alkotásért, 420 milliót.

Pálfi György, a Hukkle, a Taxidermia és a Final Cut Európa szerte díjazott rendezője évek óta tervezi, hogy nagyjátékfilmet forgat Arany János híres költeményéből, a Toldiból, azonban eddig anyagi okokból nem tudták megvalósítani a projektet. Most viszont zöld utat kapott a produkció, ezért minél előbb el is kezdik a forgatást. Angelusz István producer az Origo Filmklubnak nyilatkozva a filmet úgy írta le, mint egy „kosztümös, párbajos, lovagi tornás, európai lovagfilm viszonylag sok számítógépes grafikával.”

A Magyar Királyság fénykorában játszódó Toldi a megöregedett Toldi Miklóssal indul, aki szembesül a saját magáról szóló történetek színes kavalkádjával. A film a visszaemlékezések során mutatja be a malomkövet hajító, farkasokat és birkát puszta kézzel legyűrő ünnepelt hős kalandjait. Az alkotás forgatókönyvét a rendezővel közösen Ruttkay Zsófia és Szabó Iván írja, a filmet pedig a nemzetközi szinten számos elismeréssel díjazott Pohárnok Gergely fényképezi, aki Pálfi legtöbb filmjének operatőre volt.

A rendező elképzelése szerint a filmet nemzetközi szereplőgárdával forgatják. A Toldi forgatása a tervek szerint idén szeptemberben fog kezdődni, és várhatóan 2014 végén kerül mozi forgalmazásba. A Filmalap a hét során 7,5 millió forintot adott Joe Eszterhas hollywoodi magyar forgatókönyvírónak a Sins of the Fathers (Az apák bűne) című filmterv fejlesztésére, amelyből az Oscar-díjas Szabó István fog filmet rendezni.

Mészáros Márton

Pálfi György filmrendező Toldi című filmjének látványterve

Pálfi György filmrendező Toldi című filmjének látványterve

Egy hozzászólás to “900 milliót kapott Pálfi György a Toldi-filmjére”

  1. 64 millió forintot költöttek el a Toldira, mielőtt lefújták | Átlátszó blog Says:

    […] Kép: innen […]

Hozzászólás