Elhunyt Patrick Swayze

2009. szeptember 14-én, hajnalban örök álomra szenderedett Patrick Swayze világhírű amerikai színész. Mindössze 57 éves volt és 20 hónapja küzdött a rákkal.

Patrick Swayze 1952. augusztus 18-án a texasi Houstonban született. A „Swayze” név francia, a család  ír származású és felmenőik között nemesek és államférfiak is akadnak. 20 évesen New Yorkba költözött, hogy táncművészeti képzését balettiskolákban fejezze be.

Az első jelentős filmszerepét Francis Ford Coppola A kívülállók című 1983-as filmjében kapta, majd az Észak és Dél tévésorozatban már országos ismertségre tett szert. A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta Swayze-nek, amelyben egy tánctanárt alakított és nagy hasznát vette korábbi tánc tanulmányainak. Ez volt az első film, amelynek a VHS-verziója több, mint egymillió példányban fogyott. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmben elénekelhette a She’s Like the Wind című saját szerzeményét is.

Egykori partnere, Jennifer Grey így nyilatkozott a haláláról: “Patrickben a nyers férfiasság és a hihetetlen elegancia ötvöződött szépségesen. Jóképű volt és erős, egy igazi, gyengéd szívű cowboy. Nem félt semmitől, és ragaszkodott hozzá, hogy mindig maga csinálja meg az akciójeleneteit, ezért nem lep meg, hogy a rákkal folytatott küzdelme is olyan bátor és méltóságteljes volt.”

A Dirty Dancing után Swayze még néhány évig a csúcson volt: legnagyobb sikerét 1990-ben aratta a Ghost című romantikus drámával, amelyben Demi Moore férjének szellemét játszotta. A film 22 millió dollárból készült és több mint 500 millió dollárt hozott, valamint öt Oscar-díjra is jelölték.

Demi Moore  így emlékezett meg róla: “Patrick, nagyon sokan szeretnek, és fényed örökké tovább ég az életünkben. A benned lakozó szeretetet magaddal viszed. Szeretlek és hiányozni fogsz, Patrick.”

A People magazin 1991-ben „a legszexibb élő férfinak” választotta, 4 év múlva pedig ttranszvesztitát alakított a Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar című vígjátékban, amelyért újra Golden Globe-ra jelölték.

Swayze 1996-ban az Üzenetek a gyilkostól című film forgatása közben leesett egy lóról, mindkét lába eltört és a válla is megsérült. A színész felépült, de a sérülés nehézségeket okozott a karrierjében, és ekkoriban alkoholfüggősége miatt is kezelték. Egy másik alkalommal pedig egy bozóttűzben rekedt benn, kis híján megfulladt, mire ki tudott menekülni. 2000-ben viszont ismét főszerepet játszott, Billy Bob Thornton és Charlize Theron mellett a Négyen résen című vígjátékban, illetve Melanie Griffith oldalán a Mindörökké Lulu című filmben. 2001-ben a nagy kultusznak örvendő Donnie Darkó-ban nagyszerű alakítást nyújtott. 2002-ben pedig repülőgépével kellett kényszerleszállást végrehajtania egy autóúton. Kisgépe az aszfaltnak csapódott, ripityára tört, de ő sértetlenül mászott ki a roncsból.

Az új évezredben szerepelt a Dirty Dancing további két folytatásába, és Kristin Scott Thomas, Rowan Atkinson és Maggie Smith oldalán Az eltakarítónő című filmben, valamint a Salamon király kincse című három órás kalandfilmben a főszerepet játszotta.

A színésznél tavaly januárban diagnosztizáltak rákot. Később a kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a The Beast című új  krimisorozatot. Az idei elején érkeztek hírek arról, hogy Swayze a feleségével közösen készül megírni az önéletrajzát, melyet már nem fejezhetett be.

Swayze 1970-ben, 18 éves korában ismerte meg Lisa Niemit, öt évvel később összeházasodtak és egészen a színész haláláig boldogságban éltek együtt.

Az utolsó órákat Patrick Swayze texasi farmjuk hálószobájában töltötte, imádott felesége, Lisa karjaiban, ahol fél élete minden éjszakáján álomba szenderült.

Maradandót alkottál és ezt senki el nem veheti Tőled. Ég Veled!

Patrick Swayze (1952-2010)

10 hozzászólás to “Elhunyt Patrick Swayze”

 1. Géza Says:

  RIP!
  Szerettünk!

 2. Csipex Says:

  JÓ SZÍNÉSZ VOLTÁL PATRICK

 3. cajunlucy Says:

  Remek színész volt. Béke poraira, a dirty dancigben nagyon nagy volt.

 4. annie123 Says:

  Nyugodjon békeben, igazán jó színész ment el vele.

 5. Romeo Says:

  Nagyon szépet írtál róla, rip patrick!

 6. Géza Says:

  Szegényt sajnálom! 😦

 7. angela Says:

  Az idei év legnagyobb vesztesége!

 8. franz ferdinand Says:

  Nyugodjon békében. Klassz filmjei voltak. Ő volt a kedvenc színészem! 😦

 9. re Says:

  Segítsetek nekem. Írjon, aki tudja mikor jelenik meg a könyve, amit még feleségével írt, de befejezni már sajna nem tudta?

 10. angela Says:

  ….Mérhetetlenül sajnálom…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: