Reklámok

A világ legöregebb emberei

Minden idők legidősebb ismert embere 122 évet élt, 100 éves koráig biciklizett, és 119 éves koráig dohányzott. Mi a hosszú élet titka? Mindegyikük másra esküszik, és sokszor nagyok az ellentmondások.
Az eddigi legmagasabb kort – 122 évet és 164 napot – megérő Jeanne Louise Calment (1875–1997) például a fokhagymára, az olívaolajra, a zöldségekre, a vörösborra, a veszekedés és idegeskedés elkerülésére, valamint a cigarettára esküdött. Ami a dohányzást illeti, 117 évesen szokott le, 119 évesen egy évre visszaszokott, s végül csak azért hagyta abba, mert már megvakult, és nem tudta egyedül meggyújtani a cigarettáját, segítséget kérni viszont vonakodott. A magas kor elérésében nyilván az is közrejátszott, hogy nagyon nyugalmas életet élt. Gazdag férje jóvoltából soha nem kellett dolgoznia, csupán a kedvteléseinek élt: teniszezett, úszott, biciklizett, operába járt. Fizikai kondíciójáról csak annyit, hogy 85 éves korában kezdett el vívni, 100 évesen pedig még vígan kerékpározott.
 

Ma már csak közel 100 ember él a földön, aki a 19. században született. Az 1800-as évek végén született emberek, akik még ma is élnek, túlélték a viharos 20. századot, és minimum 110 évesek. Magyarországi 110 évest nem találtunk ugyan, de egy soproni hölgy, nagyon közel jutott a misztikus számhoz. A tudósok azt mondják: a 100 az új 80, és a 110 az új 100. A hazánkban is kitolódó életkort jól szemlélteti, hogy ma, 2009-ben 800 olyan ember él az országban, aki már betöltötte a századik életévét. 1990-ben még csak 42 férfi és 185 nő érte el ezt a szép kort. Kutatások alapján jövőben a hölgyek még inkább felülmúlhatják a férfiakat az élethossz tekintetében. A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese azt mondja, hogy becslésük szerint tíz év múlva a száz év feletti férfiak száma átmenetileg – megmagyarázhatatlan okokból – még vissza is esik valamelyest 2008-hoz képest. Az igazi áttörés a „szuperszázasok” létszámában 2050-re következik be, amikor már nagyjából megtízszereződik a száz éven túliak létszáma: várhatóan 5000 férfi és 13000 nő él majd száz évnél tovább! Persze a becslések csak akkor közelítik meg a valóságot, ha minden jól megy, s nem következik be például pusztító természeti katasztrófa, járvány vagy háború. Az ismert „szuperszázasok” általában meglepően jó egészségnek örvendenek. Ez a korukhoz képest értendő, hiszen gyakran már gyenge a látásuk és a hallásuk, korlátozott a mozgásképességük is. Gyakran azonban hosszú életük legnagyobb hányadában elkerüli őket a komolyabb betegség, szinte végig aktív életet élnek, csak az utolsó rövid időben romlik le nagyon gyorsan az állapotuk. Ha nem lennének betegségek, akkor a tudósok szerint kb. 120 évre lennénk „kalibrálva”. De a betegségekkel együtt is egyre tovább élünk, nyilván az életfeltételek javulásának és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően.
 

Ha a hivatalos korrekordereknél maradunk, a Föld jelenleg legidősebb embere egy kínai nő: a 114 éves Kama Chinen, akiről alig tudunk valamit. Az ő elődje a 115 éves Gertrude Baines volt, aki 1894. április 6-án született az Egyesült Államokban. A Kaliforniában élő afroamerikai hölgy 2008 végén „örökölte meg” a világ legidősebb embere címet a portugál Maria de Jesus 115 éves korában bekövetkezett halálával. Ő alig másfél hónappal korábban vette át a címet a szintén 115 éves amerikai Edna Parkertől. Baines idén szeptemberben halt meg, életében viszont eléggé telt idomú volt és ami még meglepőbb: arcbőre olyan kevéssé ráncos volt, hogy akár egy magyar hetvenes is megirigyelhette. Amikor hosszú életének titkáról faggatják, azt szokta válaszolni, hogy „kérdezzék Istent”. Ő volt egyébként 2008-ban Barack Obama legidősebb szavazója.

Az élettartamunkat alapvetően a génjeink határozzák meg. Már nagyon régen megfigyelték, hogy azok, akiknek a családjukban nem élnek meg hosszú kort az emberek, ők maguk sem fognak – tudhatjuk meg Czeizel Endre genetikustól. Az 1880-as években Charles Darwin (1809-1882) unokaöccse, a szintén sokoldalú polihisztor, Francis Galton (1822-1911), egyebek között kidolgozott egy formulát is arra, hogyan számolhatjuk ki várható élettartamunkat a szüleink életéveinek hossza alapján. Galton képlete így alkalmazható: ha az apa 70, az anya 80 éves korában halt meg, akkor gyermekük várható élettartamának kiszámításához a két szám átlagához (75) hozzá kell adnunk még három évet: vagyis az illető vélhetően körülbelül 78 évig fog élni. „Én ma is ezt a formulát használom, ha a pácienseim megkérdezik tőlem, hogy várhatóan meddig fognak élni” – mondja Czeizel. Persze az eredményt még tovább lehet finomítani, hiszen a nők például eleve átlagosan kilenc évvel tovább élnek, mint a férfiak. Természetesen az egészséges táplálkozással és életmóddal növelhető a genetikailag valószínű élettartam, az ellenkezőjével pedig meg is lehet rövidíteni. Utóbbira jó példa Ady Endre, a 42 éves korában meghalt költő – szülei génállománya alapján – 82 éves életkorra számíthatott volna, ha pusztító életmódja, például túlzott alkoholfogyasztása nem vesz el negyven évet az életéből. Az Egyesült Államokban komoly törekvések vannak arra, hogy mindenki megismerje a géntérképét, amely alapján a rá váró egészségügyi veszélyekre időben fel tudna készülni, így esetleg betegségeket is meg lehetne akadályozni. Czeizel Endre azt jósolja, hogy ez valószínűleg további 10-20 évvel is kitolja az eddig is drasztikusan növekedő várható átlagos élettartamot. Reméljük így lesz!

Visszatérve a világ legöregebb embereire, sajnos magyar név nincs a nemzetközi rangsorban, és a népesség-nyilvántartási adatai szerint sem él már egyetlen olyan honfitársunk sem, aki még a 19. században született volna. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a soproni hölgy halála után ki a legöregebb ember Magyarországon. A népesség-nyilvántartás szerint jelenleg egy Győr-Moson-Sopron megyei nő a legidősebb, aki az idén tölti be 110. életévét. Ám erős a gyanúnk, hogy Relly néni halála egyszerűen még nem került be a rendszerbe…

A legidősebb magyar férfit sem tudjuk megnevezni, miután a korábbi ismert rekorder – a mindkét világháborút megjárt – Molnár Gergely András 2006 márciusában, 108 éves korában meghalt. Jelenleg annyit tudhatunk, hogy a legidősebb férfi BAZ megyei lakos, és az idén tölti be a 106. életévét. Úgy tűnik, a 110. életév eléréséhez nem kedveznek a magyarországi viszonyok. Emigrációban azonban találunk rekorder magyart: tavaly 112 éves és 332 napos életét fejezte be Elizabeth Stefan (Molnár Erzsébet) a New Yorkhoz közeli Norwalkban. A hölgy 1895-ben született Szabolcsveresmartonban, és 1912-ben emigrált testvéreivel az Egyesült Államokba. A család szerint ő volt minden idők legidősebb magyarja, de eddig ezt még nem sikerült a felkutatható régi dokumentumokkal bizonyítani. Szintén az Egyesült Államokban él a világ egyik leghíresebb, magyar származású keramikus művésze, Zeisel Éva is, aki ráadásul 103 évével a korrekorderségre is számot tarthat. Az 1920-as években elhagyta Magyarországot, mert művészetéből itthon nem tudott megélni. Balszerencsejére a Szovjetunióban is próbálkozott, ahol azonban 18 hónapra politikai fogolyként börtönbe zárták a Sztálin elleni összeesküvésben való részvétel miatt. Barátai – köztük Einstein – próbálták győzködni Sztálint az érdekében, aki végül szabadon engedte. A lelki megpróbáltatások hatására öngyilkosságot kísérelt meg. Drámájáról gyermekkori barátja, Arhur Koestler Sötétség délben című világhírű könyvében is olvashatunk. Művészi pályája az Egyesült Államokban bontakozott ki igazán, s 1946-ban ő volt az első nő, akinek a munkáit kiállították a Modern Művészetek Múzeumában, New Yorkban. Kerámiái ma csaknem a világ minden nagyobb múzeumában megtalálhatók.
Idén januárban ünnepelte 105. születésnapját Gallai Rezső, a Kisalföld legszebb korú olvasója, aki győri otthonában él, szívesen néz televíziót, hallgatja a rádiót, és nagyítóval olvas. 2006-ban jelent meg “Embermesék” címmel az a kötet, amelynek társszerzője Gallai Rezső, s amellyel a szépkorú alkotó méltán írta be nevét a rekorderek könyvébe, így a Rekordereknek járó oklevél egy ideje a szobája falát díszíti. Idén februárban 100. születésnapja alkalmából többek között Scmidt Pál is köszöntötte Kende Rezső világbajnok negyedik helyezett tornászunkat, aki így a legidősebb olimpikonunk lett. Áprilisban Tiszafüreden a 105 éves Gulyás Miklósné Oláh Esztert köszöntötték, aki Jász-Nagykun-Szolnok Megye legidősebb lakosa. Eszter néni 1904. április 17-én született Tiszafüreden és 1924-ben kötött házasságot Gulyás Miklóssal. De a híradások gyakorta beszámolnak rendkívüli esetekről is, mint például két 96 éves szerelmes pár esküvőjéről, vagy netán egy 102 éves vőlegényről, de Kolozsváron él Gáspár Ernő vasút- és hídépítő mérnök, aki a 101 éves múltra visszatekintő kolozsvári labdarúgócsapat ma élő legidősebb, már-már helyi legendának számító szurkolója, mivel, hogy egyidős a csapattal. A világ legöregebb ferences szerzetese is magyar, Madi Marcellián 2001-ben töltötte be a 103. életévét, de egy évvel később elhunyt, de Szegeden élt hazánk legidősebb egyetemistája, aki 93 évesen kezdett el egyetemre járni, de a 98 éves Habsburg Ottó a legöregebb tagja királyi családjának, Lossonczy Tamás festőművész pedig idén múlt 105. éves.

Száz felé közeledik Kopasz Márta festő, Eggerth Márta színésznő, Shindô Kaneto japán rendező, Habsburg Ottó trónörökös, Joe Simon képregényíró, Barabás Sári színésznő, Caterina Boratto, olasz színésznő, Mario Monicelli olasz rendező,  Frederick C. Weyand amerikai tábornok, Kirk Douglas amerikai színész, Gábor Zsazsa magyar származású amerikai színésznő, Szörényi Éva színésznő, Hubay Miklós író és Nelson Mandela, béke Nobel-díjas dél-afrikai politikus.

100 éves kort átlépve hunyt el Fodor Zsóka, illetve Gábor Zsazsa színésznők édesanyja, akárcsak Edward Upward angol író, Borisz Jefimovics Jefimov orosz karikaturista, Jászai Joli színésznőnk, Dercy Goncalves brazil színésznő és humorista, Olive Riley a világ legidősebb bloggere, Jean Delannoy francia filmrendező, Künstler Ferenc magyar-német katona, a Monarchia utolsó I. világháborús veteránja, Albert Hofmann svájci vegyész, az LSD feltalálója, Bajbakov Sztálin legtovább élt minisztere, Erwin Geschonneck német színész, Ève Curie Pierre és Marie Curie lánya, Charles Lane, Herman Brix és George Burns Oscar-díjas amerikai színész, Leni Riefenstahl filmrendező, Hitler propagandafilmese és Erzsébet brit anyakirálynő is.

És végül ejtsünk szót azokról a korrekorderekről, akik hivatalosan nem kerültek be a világ legöregebb emberei közé hiányos adataik miatt. Az indiai Habib Miyan 2008 augusztusában 138 évesen hunyt el, a kazah Sahan Dosova 1879 márciusában született, és 130 évvel később 2009. május 9-én halt meg. Az afrikai Moloko Temo 2009. június 3-án 135 születésnapja előtt egy hónappal szenderedett örök álomra. Brazíliában él Maria Olivia da Silva, aki 1880. február 28-án, azaz majd 130 éve látta meg a napvilágot. De valószínűleg az Üzbegisztánban él a világ egyik legidősebb embere, a 129 éves Tuti Juszupova. A mítoszokkal kapcsolatban a Bibliában Noé is 950 évet élt, Ádám, az első ember pedig mindössze 20-al kevesebbet. Kínában 1933-ban halt meg Li Ching-Yuen, aki 1677-ben látta meg a napvilágot, merre számos forrás van. Halálakor a Times is írt róla. Tom Parr sem véletlenül kapta az Öreg becenevet, állítólag 1483-ban született, és 1635 novemberében, 152 évvel később lelt örök nyugalomra. Katherine FitzGerald, Desmond grófnője 1604-ben hunyt el, ekkor életkorát 120 és 140 év közé tették.

A világ 5 legöregebb emberének listája
         
* Kama Chinen                     1895. május 10. Japán
* Mary Josephine Ray        1895. május 17. Kanada
* Olivia Patricia Thomas     1895. június 29. USA
* Neva Morris                        1895. augusztus 3. USA
* Chiyo Shiraishi                 1895. augusztus 6. USA

Reklámok

12 hozzászólás to “A világ legöregebb emberei”

 1. angela Says:

  Ez az oldal legjobb cikke!

 2. Romeo Says:

  Torony magasan! Gratulálok!

 3. Géza Says:

  szvsz! 😀

 4. franz ferdinand Says:

  Nagyon szép munka! 🙂

 5. re Says:

  Remélem egy szép napon magyar lesz a világ legöregebb élő emberE

 6. angela Says:

  Kama Chinenről mit lehet tudni?!

 7. meszarosmarton Says:

  Nem sokat, öreg!

  Szentirmay Jánosné Relly néni Sopronban született 1899. november 4.-én, majd 2009. februárjában halt meg. Pontos dátumot szeretnék kérni, ha valaki tudja!

 8. Ilkamilka Says:

  A nagymamám, 1904. augusztus 12.-én született, és elég jól van, ha az orvosok, a gyakori érmeszedeséeket is orvosolnák, nem csak nézznék, hogy jé ebből is magához tért, még jobb lenne a közérzete

  Üdv

 9. B.cSIBI Says:

  Halo, az én édesanyámnak a mamájának (Nagy Piroska) az apukája 100 évet élt. Majdnem 101-et. A neve: Nagy János volt. 1990 -ben halt meg ha jól tudom. Tehát 1890-ben született. Valaki esetleg info?

 10. Helen Csok Says:

  Az én anyukám Megyer Györgyné, született Tóka Julianna Ausztráliában él nálam, és 1ö3 eves mulott szeptember 7én.

 11. Demeter Dani Says:

  Az én apám 1946-ban született, tehát már csak 32 évet kell kibírnia és 100 éves lehet. 🙂

 12. Paulikné Kiss Ildikó Says:

  Kimaradt a felsorolásból Anton Adner, aki a bajorországi Berchtesgadenban született 1705-ben, és a Königssee melletti Schönauban élt, ill. ott halt meg 1822. márc. 15-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: