Boldog születésnapot, Bud Spencer!

A nagy pofonosztó, Bud Spencer ma ünnepli 80. születésnapját! A Carlo Pedersoli néven született olasz származású színészt a nézők leginkább a Piedone-filmekből, spagetti-westernekből és a Terence Hill-lel közös filmjeiből ismernek, pedig tanulmányi eredményei is kimagaslóak voltak, így az ötödik osztályt átugorva került hatosztályos gimnáziumba, majd 16 évesen már egyetemi hallgató lett, majd Brazíliában élt családjával, és 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben pedig a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnoki címet nyert, majd miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben, visszavonult az aktív sportolástól, azonban utolsó vízilabda-mérkőzését a magyar válogatott ellen vívta.

Barátnőjével, Maria Amatóval 1960-ban kötöttek házasságot. Ebben az időben dalokat szerzett, szöveget írt, kisebb reklámfilmekben szerepelt, valamint autót és festékeket árult. Három gyermekük született: a producer Giuseppe (1961), Christine (1962) és a színész Diamante (1972).

1967-től 1985-ig 17 filmben szerepeltek együtt kollégájával, a nála tíz évvel fiatalabb Terence Hillel, mely számukra meghozta a világsikert és az elismerést, valamint legendává emelte őket, aztán mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. Közel 10 év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására, ezután útjaik végleg különváltak.

Az akkor 76 éves Spencer 2005-ben jelöltként indult Lazióban a regionális tanácsnokok választásán a Forza Italia párt színeiben, de pár szavazat híján alulmaradt vetélytársával szemben.

Spencer úgy gondolja, verekedni már nem fog, mert az nem lenne hiteles, de ennek ellenére szívesen forgatna az egykori állandó partnerrel, Terence Hillel.

– Nemrég egy tévéshow-ban voltam vendég, amikor Terence betelefonált az élő adásba, hogy üdvözöljön. Néha találkozunk is egy spagettire. Egyébként már gondolkodunk valami újban, de még semmi konkrétum  nincs.  Egy biztos, a világ minden részéről kapok rajongói leveleket a mai  napig,  havonta úgy ötezret. Még Szaúd-Arábiából is, ahol a mi filmjeinket nézik, hiszen ezekben nincsenek nők és szerelmes jelenetek. Azt ugyanis náluk nem lehet levetíteni – mesélte Bud Spencer, akit többek között  Spencer Tracy színész inspirált, amikor művésznevet választott.

Bud Spencer azonban nemcsak  sportoló, színész  és  zenész, hanem több szabadalom tulajdonosa. Ő találta ki például az egyszer használatos fogkefét, de speciális zárakat és egy különleges vadászfegyvert is köszönhet neki a világ.

A 195 cm magas színészt születésnapja alkalmából több ország államfője köszöntötte, valamint a világ legtöbb országában a tévécsatornák is megemlékeznek róla.

5 hozzászólás to “Boldog születésnapot, Bud Spencer!”

 1. re Says:

  Őt nagyon szeretem! 🙂

 2. meszarosmarton Says:

  Egy időben én is rajongtam érte és az összes Magyarországon megjelent dvd-filmje megvolt, de ennek nagyrészét már eladtam, de a mai napig tisztelem, és szerintem jó színész. Sokak szerint Oscar-díjat érdemelne. Ezzel csak annyiban értek egyet, hogy szerepért nem érdemli meg, legfeljebb életműdíjként, de azt legközelebb Lauren Bacall kapja…

 3. Anka Says:

  Életműdíjként megérdemelné az biztos.
  Én sosem voltam nagy rajongója, de a filmjeit megnéztem, hellyel-közzel szerettem is.
  Azért van egy kettő, amit imádok, szó se róla.

 4. meszarosmarton Says:

  Melyek ezek a filmek?

 5. SaiyaGin Says:

  “Egy biztos, a világ minden részéről kapok rajongói leveleket a mai napig, havonta úgy ötezret.”

  Szép kis rajongótábort szerezhetett magának az évtizedek folyamán.
  Éljen még sokáig!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: