Mona Lisa valójában Da Vinci?!

Olasz tudósok és művészettörténészek egy csoportja azt állítja, hogy az itáliai származású polihisztor, Leonardo Da Vinci (1452-1519) saját magát festette meg női ruhában legnagyobb művéhez, a Mona Lisához, azaz szentül hiszik, hogy az 1506-ban elkészült kép modellje nem egy hölgy volt.

Mona Lisa, Leonardo da Vinci 1503-1506 között készült leghíresebb festménye, ami jelenleg a párizsi Louvre-ban van kiállítva.

Ez az érdekes felvetés annyira nem is tűnik hihetetlennek, hiszen mindenidők legnagyobb művésze valószínűleg nyíltan vállalta homoszexuálitását, és előszeretettel tett minden alkotásába valamilyen csavart, valamint Mona Lisa arca elég nagy hasonlóságot mutat a Mester 1515-ből származó önarcképével. Mindezek ellenére Da Vinci-t széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint akár ő lehetett minden idők legműveltebb embere.

Leonardo da Vinci önarcképe és remekműve, a Mona Lisa

A kérdések megválaszolása miatt, a kutatók most Nicolas Sarkozy-hez és a francia kormányhoz folyamodtak, ugyanis exhumálni szeretnék Da Vinci testét, hogy a koponyája alapján digitálisan elkészítség a zseni arcképét.

A Ki van a képen?-rejtélyt számos ember próbálta megoldani. Sokak szerint Lisa Gherardini egy köztiszteletnek örvendő firenzei kereskedő, Francesco del Giocondo ötgyermekes,  felesége látható a képen, még mások szerint a 13. században élt Aragóniai Izabellát, Franciaország királynéját ábrázolja a festmény, ugyanis a művész sokáig dolgozott a francia udvarnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: