A dánok királynője, Margit 70 éves lett!

2010. április 16-án, vagyis ma betöltötte 70. születésnapját Dánia királynője, II. Margit, aki 1972 óta uralkodik az Észak-Európában található országban.

II. Margit dán királynő a közelgő születésnapja alkalmából tartott hivatalos fogadáon a koppenhágai Christiansborg palotában 2010. április 13-án, hat a 70. születésnapja előtt

A királynő az 1853 óta hatalmon lévő Glücksburg-házba született bele 1940-ben, édesapja IX. Frigyes dán király volt, akinek még két lánya jött világra Margit hercegnő után. Nagyapja X. Keresztély pedig  a születéséig Izland utolsó királya is volt egyben.  

Margit annak ellenére, hogy király legidősebb gyermeke volt, nem született uralkodónak és az örökösödési törvények értelmében Dánia trónját csak férfiak foglalhatták el. Mivel Margitnak nem született fivére, a trón várományosa nagybátyja, Knud herceg lett. Végül több szavazás és alkotmány módosítás után Margit hercegnő lett a trónörökös. Tizennyolcadik születésnapján helyet kapott a Dán Államtanácsban, melynek ülésein a király távollétében ő elnökölt, majd miután az 1960-as években körbeutazta a világot és a Dán Királyi Légierőnél is szolgált. 1965-ben, Londonban egy hivatalos vacsora során ismerkedett meg Henri de Labordé de Monpezat gróffal, egy francia diplomatával, akihez 1967 nyarán, Koppenhágában feleségül ment. A férfi az „Őfelsége Henrik, Dánia hercege” címet kapta meg, és hamar közkedvelt lett a dánok körében. Házasságukból két fiú született: köztük a trónörökös Frigyes koronaherceg 1968-ban.

II. Margit dán királynő és férje, Henrik herceg az uralkodónő közelgő születésnapja alkalmából tartott hivatalos fogadáon a koppenhágai Christiansborg palotában 2010. április 13-án, hat nappal a királynő 70. születésnapja előtt

A királynő édesapja, IX. Frigyes király 1972. január 14-én halt meg. A hercegnő II. Margit néven még aznap trónra lépett, így ő lett Dánia második királynője, és az első, aki az új örökösödési törvény szerint lett uralkodó. A királynő hatalmas népszerűségnek örvend népe körében, és rendkívül sokoldalú személy. Miseruhákat és oltálterítőket hímez, postabélyegeket tervez, és J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című művéhez is készített illusztrációkat.

“Addig maradok, amíg van elég energiám. Még oly sok tennivalóm akad” – nyilatkozta az uralkodónő, majd elárulta, hogy “…nehezen elképzelhető, hogy megérem a századik életévemet – dohányzom, ez nem titok.”

A királynő saját maga és férje, Henrik herceg számára a roskildei dómot választotta ki végső nyughelyül: itt fogják elhelyezni azt az üvegkoporsót, amelyet Margit királynő már idén tavasszal meg is rendelt.

II. Margit dán királynő a tiszteletére adott díszelőadáson a koppenhágai Királyi Színházba 2010. április 15-én, egy nappal a 70. születésnapja előtt

Egy hozzászólás to “A dánok királynője, Margit 70 éves lett!”

  1. re Says:

    Sok egészséget még neki. A dohány tényleg látszik a fogán, de a ruhái szépek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: