Bíróság elé állítják Haiti volt diktátorát

Már több mint egy hete, 2010. január 16-án, váratlanul 25 év után hazatért franciaországi száműzetéséből Jean-Claude Duvalier volt haiti elnök.  A “Baby Doc” néven is ismert politikus még 1986-ban elmenekült hazájából, aminek 1971 és 1986 között a kegyetlen diktátora volt.  A most 59 éves férfi mindössze 19 évesen lett az ország első számú embere, miután édesapja, a korábbi vezető elhunyt.

Az ország jelenlegi elnöke 2011. január 23-án bejelentette, hogy bíróság elé fogják állítani az ex-diktátort, akinek joga volt visszatérnie szülőhazájában, de az alkotmány szerint azonban bíróság elé kell állnia a korábban elkövetett bűneiért. Duvalier hatalma alatt nem riadt vissza a korrupciótól, kínzásoktól, és a kegyetlen gyilkosságoktól sem, mostani hazatérésekor mégis több tucat ember üdvözölte a fővárosban, Port-au-Prince-ben.

Nem ide tartozik, de Haitit 2010-ben a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg, amelynek következtében a becslések szerint közel 300 ezer ember vesztette életét, 2 millióan pedig hajléktalanná váltak.

Jean-Claude Duvalier egykori haiti diktátor Port-au-Prince-ben 2011. január 21-én

Jean-Claude Duvalier egykori haiti diktátor Port-au-Prince-ben 2011. január 21-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: