Lángokban az arab világ

A 2011-es tunéziai forradalom azzal zárult, hogy 2011. január 14-én lemondott a 23 éve hatalmon lévő Zin el-Abidin ben Ali tunéziai államfő és elmenekült az országból. 60 éve ez volt az első eset, hogy arab kormány az utcai tüntetések hatására lemond vagy elmenekül.

Néhány nappal később hatalmas tüntetéssorozat vette kezdetét Egyiptomban is, ahol milliók követelték Hoszni Mubarak elnök lemondását. A diktátorként uralkodó Mubarak végül 2011. február 11-én lemondott. 30 éve volt hatalmon; 1981-ben iktatták be.

Felbuzdulva ezen a két eseten – amelyet az 1789-es francia forradalomhoz hasonlítanak – az arab világban több hasonló méretű tüntetés vette kezdetét. Nagy horderejű a megmozdulás Algériában is a változásokat követelve, ahol az ellenzékiek eltökélték, hogy tüntetnek, míg az ország a demokrácia útjára nem lép. Jordániában is vannak kisebb-nagyobb tüntetések; nemrég többen megsérültek Ammánban egy megmozduláson. Jordániában ez az első erőszakos tüntetés a hetek óta tartó megmozdulások alatt. Halálos kimenetelű összecsapás viszont eddig még nem volt.

Változásokat követelő tüntetések Algériában 2011. február 19-én

Változásokat követelő tüntetések Algériában 2011. február 19-én

Jemenben is zajlik a “nílusi forradalom” néven emlegetett megmozdulás. 2011. február 21-én belehalt sérüléseibe egy rendszerellenes tiltakozó, akit a biztonsági erők lőttek le, így tizenkettőre emelkedett a jemeni tiltakozások halálos áldozatainak száma. Az emberek az 1978 óta hatalmon lévő Ali Abdullah Szaleh jemeni ezredes-elnök lemondását követelik.

A tiltakozáshullám 2011. február 14-én elérte Bahreint is, ahol szintén több demokráciát és Halífa ibn Szalmán herceg, Bahrein 1971 óta hatalmon lévő miniszterelnökének a lemondását akarják.  A fővárosban a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt törölték a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat.

Változásokat követelő tüntetés a Bahreini Királyság fővárosában, Manamában 2011. február 20-án

Változásokat követelő tüntetés a Bahreini Királyság fővárosában, Manamában 2011. február 20-án

Líbiában is forradalom kezdődött 2011. február 13-án, ahol a tüntetések a 42 éve hatalmon lévő Moammer el-Kadhafi elnök távozását követelik. Kadhafi kijelentette, hogy nem fog lemondani, mert az csak káoszhoz vezetne, és le fog számolni a tüntetőkkel. A legújabb tüntetéseket maga Kadhafi háza elé szervezték. Az országban anarchia uralkodik, már a külföldi állampolgárokat is menekíteni kezdték.

A rendelkezésre álló adatok szerint az országban eddig több mint 519 ember vesztette életét a megmozdulások során. A közelmúltban ötven líbiai vallási vezető aláírt egy olyan iratot, amely azt kéri a kormánytól, hogy hagyja abba az ártatlan emberek lemészárlását.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: