Marlene Dietrich merényletet tervezett Hitler ellen

Marlene Dietrich (1901-1992) német színésznő neve mindenkinek ismerősen cseng; a díva évtizedekig volt élvonalbeli sztár a világ minden országában, köztük Hollywoodban is, ahova az 1930-as évek elején költözött, miután Németországban befutott a Marokkó (Morocco) és a A kék angyal (The Blue Angel) című filmekkel.

Dietrich 1936-ban elutasította Joseph Goebbels náci propagandaminiszter felkérését arról, hogy térjen vissza hazájába és újra Németországban forgasson, annak ellenére, hogy a magas gázsi mellett szabad kezet kapott volna a film más munkáiban is.

Charlotte Chandler amerikai életrajzíró idén áprilisban megjelenő Marlene című könyvében több érdekes részletről is lerántja a leplet. A műben többek között közöl leveleket a biszexuális színésznő egyik szeretőjétől,  ifjabb Douglas Fairbanks  (1909-2000) amerikai színésztől is, aki szerint Marlene Dietrichnek feltett szándéka volt, hogy megölje Adolf Hitlert, a náci Németország kegyetlen diktátorát. A történet szerint a színésznő átverte volna a német vezetést és mégis engedett volna az ajánlatnak, de csak azzal a feltétellel, hogy találkozhat Hitlerrel, akivel el akarta hitetni, hogy őrülten szerelmes belé. A hihetetlenül hangzó terv további folytatása úgy történt volna, hogy Dietrich lefeküdt volna Hitlerrel, akivel az ágyban végzett volna egy mérgezett hajtű segítségével.

Egyébként kétség nem fér hozzá, hogy Marlene Dietrich kimagaslóan jó színésznő és énekes volt, aki bátorságával is példát mutatott a második világháború alatt a nőknek. Billy Wilder Oscar-díjas amerikai rendező (1906-2002)  szerint a frontok közelében amerikai katonákat lelkesítő Marlene “…gyakrabban volt a fronton, mint maga Eisenhower tábornok”.

Adolf Hitler német diktátor és Marlene Dietrich világhírű német színész-énekesnő

Adolf Hitler német diktátor és Marlene Dietrich világhírű német színész-énekesnő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: