10 éve történt a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadás

2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet öngyilkos merényletet hajtott végre az Amerikai Egyesült Államok ellen; két eltérített utasszállító repülőgép csapódott be a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba (World Trade Center), melyek később összeomlottak. Ezzel egyidőben egy másik gép az arlingtoni Pentagon épületébe csapódott be.

A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai (World Trade Center) a merénylet után

A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai (World Trade Center) a merénylet után

A World Trade Centerbe való becsapódás során meghaltak a környező szinteken dolgozó emberek, a hatalmas épület rombadőlése pedig több környező házat is megrongált vagy szintén ledöntött.  A merénylők több összehangolt gyilkosságot akartak elkövetni szerte az USA-ban, de az egyik repülőn az utasok meggátolták az eltérítők akcióját, de magukat már nem tudták megmenteni; az utasszállító gép Washingtontól nem messze lezuhant, mindenki meghalt, aki a fedélzeten utazott.

A World Trade Center a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás pillanatában

A World Trade Center a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás pillanatában

A hivatalos adatok szerint a 9/11-es támadásban a terroristákkal együtt 2995 ember vesztette életét, legtöbbjük ártatlan civil volt. Az Egyesült Államok válasza a támadásokra háború volt (“háború a terrorizmus ellen”), amelynek első lépése Afganisztán megszállása volt, hogy felszámolhassák az al-Kaida tagjait is. A terrorszervezet alapítóját, Oszama bin Ladent csak tíz év hajtóvadászat után tudták megölni, vele egy amerikai kommandós alakulata idén májusban végzett.

Amerika jelenleg is feszülten várja, hogy mit hoz az évforduló, rekordszámú biztonsági erők vannak készenlétben, miután az al-Kaida hírt adott arról, hogy hidakon és alagutakban szándékozik bombákat elhelyezni New Yorkban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: