Meghalt Makovecz Imre

2011. szeptember 27-én budapesti otthonában, életének 75. évében meghalt Makovecz Imre, Magyarország legismertebb építésze.

A Kossuth-díjjal kitüntetett, nemzetközi szinten elismert Makovecz a Budapesti Műszaki egyetem elvégézése után különböző állami tervezővállalatoknál dolgozott, de közben faluházakat épített a vidéki kulturális élet fenmaradása érdekében. A kommunizmus alatt Sárospatakon a szocreál stílusú panelházaktól eltérő, olcsóbb, ám ígényesebb házakat épített, de ezt akkoriban nem nézte jó szemmel az ország vezetése, ezért Makovecz 1981-ig egyfajta önkéntes száműzetésbe vonult. 

Makovecz Imre nevéhez fűződik megannyi építészeti remekmű létrehozása, többek között a siófoki evangélikus templom, a budapesti Farkasréti temető ravatalozójának belső tere, a makói hagymaház és Pázmány Péter Katolikus Egyetem épülete is neki köszönhető. Legismertebb művei közé tartozik az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja.

Az építész volt a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, de a jobboldali közéleti személyiségeket, művészeket, értelmiségieket magába tömörítő, Orbán Viktor által alapított Nemzeti Egység Mozgalom vezetőjeként is ismert volt. Makovecz Imre a 2010-es választások előtt így nyilatkozott: “…én Orbán Viktorra esküszöm föl. Ha engem kérdeznének, azt mondanám: kormányzói jogokat kell adni a Fidesznek, különben nem lehet fölemelni az országot.”

Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész (1935-2011)

Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész (1935-2011)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: