Három nap Krakkóban

2011. november 1-jén érkeztem haza Budapestre, azt megelőzően pedig három napot Lengyelország régi fővárosában, Krakkóban töltöttem. A tavalyi őszi szünet alatt Szlovákiában töltöttünk néhány napot és onnan átmentünk a szomszédos Lengyelországba, Zakopánéba és Krakkóba. Annyira megtetszett nekünk Krakkó, hogy elhatároztuk idén újra visszamegyünk ide.

A Wawel-domb és a lengyel királyi palota Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

A Wawel-domb és a lengyel királyi palota Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

A Krakkóba vezető autóút közel hat órás volt, viszont gyönyörű táj vezet odáig. Krakkó valamikor a régi Lengyel Királyság fővárosa volt, azonban 1596 óta Varsó az ország fővárosa. Krakkó a Visztula partján fekszik; meglepett engem, hogy Lengyelország legnagyobb folyója milyen piszkos Krakkónál. A folyó fölött emelkedik a Wawel domb, ahol a királyi vár és a székesegyház található.

A Wawel-székesegyház Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

A Wawel-székesegyház Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

A királyi palota Lengyelország uralkodóinak a székhelye volt a középkorban egészen az 1500-as évek végéig. A reneszánsz stílusban épült árkádos belsőudvar éppolyan szép, mint a várnegyedet alkotó épületek és a vár múzeuma. A palota mellett található a Waweli székesegyház, amely nem csak kívülről nyújt szép látványt, belülről is csodálatos. Itt van eltemetve tizenkilenc lengyel király és a mai napig itt helyezik végső nyugalomra Krakkó püspökeit, mindezek mellett ereklyéket, királyi jelképeket is őriznek itt. Magyar vonatkozást illetően itt nyugszik Nagy Lajos magyar király lánya, a szentté avatott Jadviga, a későbbi Hedvig lengyel királynő (1374-1399) és Báthory István erdélyi fejedelem (1533-1586), akit a Jagelló-dinasztia kihalása után Lengyelország királyává választottak. A székesegyházban az elmúlt évszázadok során sok királyi esküvőt és koronázást tartottak az állandó temetéseken kívül.

A Wawel-domb történelmi épületei Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

A Wawel-domb történelmi épületei Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

A katedrális egyik tornyában, a Zsigmond-toronyban található az 1520-ból származó Zsigmond-harang, amely hosszú időn keresztül Lengyelország legnagyobb harangja volt, s amelynek megszólaltatásához tíz erős férfire volt szükség. A harangot már csak jelentős egyházi, illetve állami ünnepek során használják. Legutóbb 2010-ben Lech Kaczynski lengyel elnök temetésén kondult meg, előtte pedig 2006-ban, amikor XVI. Benedek pápa tett látogatást Krakkóban. Tavaly már megnéztük a harangot, ezért idén nem tekintettük meg újra, helyette a székesegyházat vettük újra szemügyre.

II. János Pál pápa szobra Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

II. János Pál pápa szobra Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

A város híres szülöttének, II. János Pál pápának a szobra előtt álltunk, amikor a templomból mise után nagyon sok vörös köpenyt viselő hívő jött ki. A ruhájukon hátul egy Jézus kép volt, elől pedig egy kereszt, ebből arra következtetek, hogy valamiféle lovaggá avatási szertartás lehetett.

Öregúr hagyja el a Waweli székesegyházat Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

Öregúr hagyja el a Waweli székesegyházat Krakkóban (Fotó: Mészáros Márton)

Ha már Krakkóban jártunk, elmentünk a közeli wieliczkai sóbányába is. Három felejthetetlen órát töltöttünk a föld alatt. Az egykori bánya ma már múzeumként üzemel a világörökség részeként, és évente milliók keresik fel a világ legkülönbözőbb pontjairól. A látogatható turistaút során különböző termekbe, kamrákba jut el az érdeklődő hosszú lépcsőút során. A látnivalók közül Szent Kinga „földalatti” kápolnáját emelném ki. Ez a 101 méter mélyen lévő terem a sóbánya fénypontja, kellemes itt eltölteni egy kis időt.

Ilyen hosszú lépcsőút vezetett le a wieliczkai sóbányába, Krakkó (Fotó: Mészáros Márton)

Ilyen hosszú lépcsőút vezetett le a wieliczkai sóbányába, Krakkó (Fotó: Mészáros Márton)

Krakkóban érdemes ellátogatni a város történelmi központjába, az óvárosba, ahol évszázadok templomokat, szobrokat, műemlékeket, színházakat és gyönyörű parkokat csodálhatunk meg. Számomra különösen tetszett a Posztóház a főtéren és a piactér, a maga múltat idéző hangulatával. Csak azt sajnálom, hogy mindig a borús, ködös ősszel megyünk Krakkóban, így nem tudom, milyen is a város pompája nyáron.

A kéttornyú Mária-templom Krakkó főterén (Fotó: Mészáros Márton)

A kéttornyú Mária-templom Krakkó főterén (Fotó: Mészáros Márton)

Egy hozzászólás to “Három nap Krakkóban”

  1. bubu1es Says:

    Szép “élménybeszámoló”! A képek is nagyon profik!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: