Átadták a Nobel-díjakat

2011. december 10-én a stockholmi hangversenyteremben átadták a Nobel-díjakat. Claudia Steinman, Ralph  Steinmannak (1943-2011), a Rockefeller Egyetem kanadai kutatójának özvegye XVI. Károly Gusztáv svéd királytól vette át szeptember 30-án elhunyt férje elismerését. Steinman néhány nappal az előtt halt meg, hogy a Nobel-bizottság kihirdette, hogy az amerikai Bruce Beutlerrel és a luxemburgi Jules Hoffmann-nal megosztva elnyerte az orvosi Nobel-díjat.

A díjátadón Tomas Tranströmer svéd költő tolókocsiban vette át az irodalmi Nobel-díjat. A 80 éves művész a következő indoklással nyerte el az elismerést; „tömör, letisztult költői képeiért, amelyek új fényben mutatják meg a valóságot”.

A béke Nobel-díjakat Oslóban adták át, ahol Harald norvég király és Szonja királyné, valamint fiuk, Haakon trónörökös nyújtotta át a három díjazottnak, Leymah Gbowee libériai nőjogi és békeaktivistának, Tavakkul Karman jemeni demokráciapárti aktivistának és Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnöknek.

A díj 110 éves történetében ez az első eset, hogy három nőt jutalmaznak megosztva a béke Nobel-díjjak. Ők hárman az igazságtalanság, a diktatúra és a nemi erőszak elleni küzdelemben kifejtett érdemeikért, valamint a demokráciáért és a nők jogaiért tett erőfeszítéseikért részesültek az elismerésben.

A Nobel-díjakat minden évben december 10-én, a díjalapító Alfred Nobel (1833-1896) halálának évfordulóján adják át Stockholmban.

Tomas Tranströmer svéd költő átveszi az irodalmi Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a díjak átadási ünnepségén Stockholmban 2011. december 10-én

Tomas Tranströmer svéd költő átveszi az irodalmi Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a díjak átadási ünnepségén Stockholmban 2011. december 10-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: