Meghalt Garas Dezső

Az igazi művészek elmennek, helyükre „megasztárok” érkeznek. 2011. december 30-án egyik budapesti kórházban elhunyt Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. Hetvenhét éves volt.

Garas Dezső már hosszú ideje betegeskedett, haláláig játszott a színpadon. Családja szerint a művész halála előtti napon még azt mondta, hogy nem érti, miért tartják bent az orvosok a kórházban, éppen itt lenne az ideje, hogy hazamenjen.

A Kossuth-díjas művész december 20-án, a Jó estét nyár, jó estét szerelem című előadásban lépett utoljára a közönség elé a Nemzeti Színház színpadján. Kolléganője és régi barátja, Törőcsik Mari győzte meg a színészt, hogy vállalja el a szerepet. Garas egyfajta szokatlan „színházi végrendeletet” is hagyott maga után, amelyben megjelölte, hogy kik legyenek azok a színészek a Nemzeti Színház társulatából, akik átvehetik majd a szerepét.

Garas Dezső – Grósz Dezső néven – 1934. december 9-én, Budapesten látta meg a napvilágot. A hetedik kerületi Alsóerdősor utca 10 szám alatt töltötte gyermekkorát. Interjút adni nem szeretett, de mindig büszkén mesélte, hogy azokban az időkben, amikor ő kisfiú volt, akkoriban az utca nevezetessége az a két kupleráj volt, amely az Alsóerdősor utca 14-16 szám alatt működött. /Ma a helyén iskolám, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium áll./

1957-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. Később a Madách Színház tagja lett, de dolgozott a 25. Színházban, a Népszínházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, a budapesti Katona József Színházban és a Vígszínházban is. 2003-ig szabadúszó színész volt, utána a Nemzeti Színház társulatához csatlakozott.

Első filmszerepe Makk Károly legendás Liliomfi című 1954-ben bemutatott filmjében volt, később több tucat olyan filmben nyújtott alakítást, amelyek feledhetetlenek a magyar filmművészetben. (A magyar közönségnek elsőként a Régi idők focija, az Abigél, a Ripacsok, a Szamárköhögés című filmek jutnak eszébe.)

Gazdag pályafutása során kétszer kapta meg a Jászai Mari-díjat, 1988-ban tüntették ki Kossuth-díjjal. 1999-ben örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában, majd a Nemzet Színészének választották.

Hangja örökre ott cseng majd a magyarok fülében – gyakran szinkronizált, de verseket is rendszeresen adott elő, sőt, énekelt is. Garas Dezső nem csak páratlan alakításaival írta be magát a film- és színházművészetbe, hanem rendezőként is több előadást jegyzett.

Mészáros Márton

Garas Dezső Kossuth-díjas magyar színész, a Nemzet Színésze (1934-2011)

Garas Dezső Kossuth-díjas magyar színész, a Nemzet Színésze (1934-2011)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: