Meghalt Csurka István

2012. február 4-én elhunyt Csurka István kétszeres József Attila-díjas író, jobboldali politikus. 78 esztendősen hunyt el, mindig megosztó személyiség volt.

Csurka az 1956-os forradalom alatt a főiskolai nemzetőrség vezetője volt, emiatt fél évre internálták a kommunizmus alatt.  1957-ben Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán szerzett diplomát. 1973 és 1986 között a Magyar Nemzet újságírója volt, majd 1987-ben részt vett az MDF (Magyar Demokrata Fórum) megalapításában, amelynek két éven keresztül alelnöke volt. Aktívan közreműködött az 1989-es rendszerváltás létrejöttében. Miután 1993-ban kizárták a pártból, megalapította a MIÉP-et (a Magyar Igazság és Élet Pártja), amelynek nemcsak elnöke, hanem parlamenti képviselője is lett.

A művész drámaíróként is tevékenykedett, de rádiójátékokat és regényeket is jegyzett. Első irodalmi alkotását, a Tűzugrás című elbeszélést 1956-ban adták ki.

Az író két nappal a halála előtt, február 2-án adott hírt magáról, akkor a budapesti Új Színház társulati ülésén Dörner György, a frissen kinevezett színigazgató felolvasta a kórházban fekvő Csurka Istvánnak a teátrum társulatához intézett levelét. A levélben a beteg művész arra bíztatja a színészeket, hogy félre téve politikai hovatartozásukat, szeretetben dolgozzanak együtt.

Csurka István levelében az Új Színház intendánsi kinevezésére utalt, ugyanis tavaly októberben a teátrum intendánsának nevezték ki, miután Dörnet választották igazgatónak. Dörner György Csurkával közösen írta meg a pályázatot, de a nagy felháborodás miatt végül visszautasította a címet. Az éles nyelvű Csurka már nem élhette meg a színház új igazgatójának első döntéseit.

Mészáros Márton

Csurka István (1934-2012) magyar író, politikus

Csurka István (1934-2012) magyar író, politikus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: