A franciák előrenyomultak Hollywood felé – Oscar-díjak

2012. február 26-án adták át 84. alkalommal a legrangosabb filmes elismeréseket, az Oscar-díjakat. Az díjátadót Billy Crystal amerikai komikusszínész vezette, immáron kilencedik alkalommal. Az Oscarokat a Hollywood and Highland Center névre frissen átkeresztelt Los Angeles-i Kodak Színházban adták át.

A hollywoodi gálán A némafilmes (The Artist) című film tíz jelölésből ötöt váltott díjra: az 1927-ben játszódó francia némafilmet választották a legjobb filmnek, de a főszereplőt és a rendezőt is díjazták. Martin Scorsese A leleményes Hugo (Hugo) című háromdimenziós filmje is öt kategóriában diadalmaskodott, megkapta többek között a legjobb vizuális effektek, a legjobb hangvágás, a legjobb hangeffektek, valamint a legjobb látványtervezés elismerését is. A legjobb operatőr elismerésével is A leleményes Hugo című filmet tüntették ki, az alkotást fényképező Robert Richardsonnak ez volt a harmadik Oscar-díja.

Michael Hazanavicius francia rendezőnek ítélték a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát, a díjat feleségének – egyben filmje női főszereplője -, Bérénice Bejo francia színésznőnek, és a filmben fontos szerepet betöltő kutyusnak, Uggie-nak is megköszönte.

Michael Hazanavicius francia rendező és A némafilmes (The Artist) című film stábja megköszöni a legjobb filmnek járó Oscar-díjat a 84. alkalommal odaítélt Oscar-díjak kiosztóján Hollywoodban 2012. február 26-án

Michael Hazanavicius francia rendező és A némafilmes (The Artist) című film stábja megköszöni a legjobb filmnek járó Oscar-díjat a 84. alkalommal odaítélt Oscar-díjak kiosztóján Hollywoodban 2012. február 26-án

A legjobb adaptál forgatókönyv elismerésével az Utódok (The Descendants) című filmet tüntették ki, még a legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést Woody Allennek ítélték az Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris) című filmért. A 77 esztendős Allen negyedik alkalommal kapta meg az Oscar-díjat, azonban köztudott róla, hogy nem megy el átvenni az elismeréseit, így az Oscar-díjkiosztót is kihagyta, éppenúgy, ahogy az előző évtizedekben tette.

A legjobb vágásnak járó díjjal A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo) című David Fincher-film térhetett haza. Érdekesség, hogy a forgatókönyv kategóriákban díjat átadó Angelina Jolie-t a gála műsorvezetője, Billy Crystal a humor kedvéért úgy konferálta fel, mint az „igazi tetovált lányt”.

A legjobb animációs film Oscar-díját a Rango című film vihette haza. Aszgar Farhadi iráni rendező Nader és Szimin – Egy elválás története (A Separation) című filmjéért vehette át a legjobb idegen nyelvű filmért odaítélt Oscar-díjat.

A színészi kategóriákban szinte minden papírforma szerint alakult. A legjobb női mellékszereplő elismerését Octavia Spencer amerikai színésznő kapta A segítség (The Help) című filmben nyújtott alakításáért. Az alabamai származású színésznő a könnyeivel küszködve vette át az Oscar-díját. A filmtörténelemben ő a hatodik színésznő, akit valaha is Oscar-díjjal tüntettek ki.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart Christopher Plummer kanadai színésznek ítélték a Kezdők (Beginners) című filmben nyújtott alakításáért. Christopher Plummer jelenleg 82 esztendős, és az elismerés átvételével rekordot is döntött: ilyen idős korban még egy színész sem kapta meg az aranyszobrocskát egyik kategóriában sem. Plummer korát meghazudtoló fürgeséggel felkocogott a színpadra, majd az Oscar-szoborhoz beszélve ekképpen viccelődött: „Édesem, te csak két évvel vagy idősebb nálam. Hol voltál az egész életemben?” – kérdezte. A sajtószobában tartott rögtönzött sajtótájékoztatón az újságírók kérdésére azt felelte, hogy a színpadon vagy forgatáson szeretne meghalni.

Christopher Plummer kanadai színész a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjával Hollywoodban 2012. február 26-án

Christopher Plummer kanadai színész a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjával Hollywoodban 2012. február 26-án

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Jean Dujardin francia színész kapta A némafilmes (The Artist) című film címszereplőjeként nyújtott alakításáért. A 40 éves színész személyében most először tüntetnek ki férfi francia filmszínészt Oscar-díjjal. Dujardin az angol és francia nyelven elmondott köszönőbeszédében örömében így szólt: “Szeretem az országotokat!”.

Mindenki meglepetésére nem Michelle Williams Marilyn Monroe-ként  nyújtott alakítását (az Egy hét Marilynnel című filmben) díjazta az Amerikai Filmakadémia, hanem Meryl Streepet tüntették ki az Oscar-díjjal a legjobb női főszereplők kategóriájában. A 63 esztendős színésznőt A Vaslady (The Iron Lady) című filmben Margaret Thatcher brit miniszterelnök megformálásért jutalmazta az Akadémia. A színészkirálynőnek tartott Streep köszönőbeszédében úgy fogalmazott, hogy tudja, már soha többé nem fog az Oscar-gála színpadán állni győztesként.

Meryl Streepnek ez volt a tizenhetedik Oscar-jelölése, a díjat pedig 1980-ban a Kramer kontra Kramerért (Kramer vs. Kramer) és 1983-ban a Sophie választása (Sophie’s Choice) című filmért kapta meg.

A legjobb női főszereplő kategóriában kitüntetett Meryl Streep és a legjobb férfi főszereplő kategóriába díjazott Jean Dujardin az Oscar-díjukkal Hollywoodban 2012. február 26-án

A legjobb női főszereplő kategóriában kitüntetett Meryl Streep és a legjobb férfi főszereplő kategóriába díjazott Jean Dujardin az Oscar-díjukkal Hollywoodban 2012. február 26-án

Az idei évi Oscar-gála legmeghökkentőbb résztvevője Sacha Baron Cohen brit komikus volt. A 40 éves színész még Jennifer Lopez mindent mutató dekoltázsán is túltett: diktátori egyenruhában, két szemrevaló katonalány kíséretében, kezében egy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető (1942-2011) képét ábrázoló urnában vonult végig a vörös szőnyegen. A polgárpukkasztó Sacha Baron Cohen híres arról, hogy igazán beleéli magát a szerepeibe (Ali G, Borat, Bruno); ezúttal legújabb filmjének, A diktátor (The Dictator) című alkotásnak a főszereplőjeként parádézott.

“Megragadnám az alkalmat, hogy bemutassam barátomat, Kim Dzsong Ilt” – szónokolt arab akcentussal Cohen az urnára mutatva. “Minden vágya az volt, hogy egyszer eljusson egy Oscar-gálára, és a vörös szőnyegen vagy Halle Berry dekoltázsában szórják szét” – mondta, majd „véletlenül” az egyik őt faggató műsorvezető öltönyére öntötte az urna tartalmát. Sacha Baron Cohennek egyébként megtiltották, hogy filmjét promotálva, jelmezben vegyen részt az Oscar-díjkiosztón, azonban ő fittyet hányt a tilalomra.

Mészáros Márton

2 hozzászólás to “A franciák előrenyomultak Hollywood felé – Oscar-díjak”

  1. Jes-i Says:

    A legjobb díjátadó mindközül! Meryl Streep nagyon megérdemelte már az újabb Oszi bácsit!!! 🙂

  2. Szajó_Mónika Says:

    meryl streepnek kijárt már ez az oscar-díj…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: