Cigiző gyerekek miatt égett le a krasznahorkai vár

A szlovák rendőrség 2012. március 11-i közleménye szerint feltehetőleg dohányzó gyerekek miatt éget le a Rozsnyó közelében található krasznahorkai vár. A magyar történelem fontos várában előző nap tűz ütött ki, amely az épület jelentős részét és a kápolnát is elpusztította. A tűz során a tetőszerkezetek leégtek és beomlottak a termekbe, emiatt sok értékes és páratlan műkincs is odaveszett. A tűz olyan intenzitással égett, hogy a várban található három harang megolvadt. A vár egykor az Andrássy család tulajdonát képezte.

A rendőrség feltételezése szerint a tűzet dohányzó 11 és 13 év közötti gyermekek okozták, akik cigizés közben felgyújtották a száraz füvet. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást ellenük, de mivel a két fiú kiskorú, nem vonhatóak még felelőségre. A szóbeszéd szerint a gyerekek cigányok.

Március 11-én éjjel az erős szélben újra lángra kaptak a krasznahorkai vár tűzvészben elszenesedett faszerkezetének egyes részei. Előző nap hat órán keresztül lángolt a vár. A vár megmentéséért “Krasznahorka várának megmaradásáért és megújulásáért” néven Facebook-csoport alakult, amelynek immáron hatszáz tagja van.

Mészáros Márton

Lángol a szlovákiai magyar krasznahorkai vár 2012. március 10-én

Lángol a szlovákiai magyar krasznahorkai vár 2012. március 10-én

 

Hírdetés

Egy hozzászólás to “Cigiző gyerekek miatt égett le a krasznahorkai vár”

  1. Vasik János Says:

    Mitől érdekes az két taknyos esetében, hogy cigányok-e? Ha “fehér” cigiző gyerek lett volna, kisebb a tűz, vagy nem is gyullad ki a vár? Esetleg akkor nem lenne kár érte?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: