Állami kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából

2012. március 14-én a másnapi nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetéseket adott át Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában tartott díjkiosztón több száz magyar művész munkásságát ismerték el.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét többek között Gyarmati Andrea világcsúcstartó úszóbajnok, gyermekorvos, Szerednyey Béla Jászai Mari-díjas színművész és Tabányi Mihály harmonikaművész vehette át.

Dr. Réthelyi Miklós miniszter a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével többek között Deák Bill Gyula rockzenészt tüntette ki. A 63 esztendős előadóművészről még annak idején Chuck Bery amerikai énekes mondta egyszer, hogy „ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”.

A legrangosabb színházi elismerést, a Jászai Mari-díjat idén Kardos M. Róbert, Rácz József, Tóth Tibor, Szűcs Gábor, Tóth Auguszta, Bartus Gyula, Bognár Gyöngyvér, Köles Ferenc, Keresztes Tamás, Kertész Marcella,  Szamosi Zsófia és Nagy Ervin  színművészek, valamint Király Nina színháztörténész vehette át.

Balázs Béla-díjjal tüntették ki többek között Goda Krisztina rendezőt, Kálomista Gábor producert és Sós Ágnes rendezőt. Kiemelkedő zeneszerzői tevékenységéért Erkel Ferenc-díjban részesült Pintér Gyula zeneszerző, Dobos László karnagy, zenetanár, és Olsvay Endre zeneszerző.

Kiemelkedő színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenységéért Nádasdy Kálmán-díjban részesült Böhm György rendező, dramaturg.

Kossuth Nagydíjjal tüntették ki a 82 esztendős Csoóri Sándor költőt, aki combnyaktörése miatt nem tudott személyesen megjelenni a díjátadón. Az elismeréssel együtt 25,8 millió forintot kapott a művész. Csoórit már 1990-ben kitüntették Kossuth-díjjal. A normál Kossuth-díj mellé is jár adó- és illetékmentes pénzjutalom: az országos nettó nominál átlagkereset ötszöröse, amely idén 12,9 millió forint.

Kossuth-díjjal ismerték el többek között Demjén Ferenc többszörös EMeRTon-díjas magyar énekes, Kovács Ákos (Ákos) zenész-énekes, Szentandrássy István festőművész, Vukán György Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Miklósa Erika operaénekesnő, valamint Balázs Péter, Pásztor Erzsi, Piros Ildikó és Reviczky Gábor színművészek munkásságát.

A 65 esztendős Demjén Ferenc a legrangosabb állami kitüntetés átvétele után örömét fejezte ki, hogy olyan államférfiaktól vehette át az elismerést, akiktől büszkén veszi át a díjat. Mint mondta, az előző, baloldali kormányoktól és annak vezetőitől, Bajnai Gordontól és Gyurcsány Ferenctől nem vette volna át a kitüntetést. „Volt olyan idő, amikor meg sem kaphattam volna a Kossuth-díjat, és természeten ez olyan idő volt, amikor át sem vettem volna” – nyilatkozta.

Ákos az igényes pop és rock zene magyarországi képviselőjeként vehette át a Kossuth-díjat. A 43 éves énekest meglepte, hogy viszonylag fiatalon elismerték munkásságát. Miklósa Erika szintén arról beszélt a média képviselői előtt, hogy sohasem számított arra, hogy negyvenegy évesen megkapja az elismerést. Az operaénekesnő lila ruhája a hónalj körül átázott egy izzadtságfolttól: ezt éppúgy kritizálta az ellenzéki sajtó, mint azt, hogy Ákos egy árpádsávos zászló színeit takaró, piros-fehér nyakkendőt viselt.  

Szentandrássy István roma származású festőművészt a díj átvételére gyermekei is elkísérték, kisfia még akkor is fényképezett, amikor édesapja Schmitt Pál és Orbán Viktor előtt állt. A miniszterelnök kezet fogott a kisfiúval és megengedte neki, hogy fényképet készítsen róla.  

A 75 éves Pásztor Erzsi olyannyira meghatódott, hogy a díj átvételekor könnyekben tört ki. Revickzy Gábor a díjátvétele után szintén örömét fejezte ki, amiért 39 éve tartó pályafutását ilyen rangos kitüntetéssel ismerték el. A művészt 2007-ben alternatív Kossuth-díjjal tüntették ki. Akkor úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy a közeljövőben kitüntetik az igazi Kossuth-díjjal is.

Mészáros Márton

Kovács Ákos énekes, zeneszerző és Miklósa Erika operaénekesnő a Kossuth-díjak kiosztása után a Parlament kupolacsarnokában 2012. március 14-én

Kovács Ákos énekes, zeneszerző és Miklósa Erika operaénekesnő a Kossuth-díjak kiosztása után a Parlament kupolacsarnokában 2012. március 14-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: