Schmitt Pál plagizált, posztját mégis megtartja

2012. március 26-én érkezett meg Dél-Koreába Schmitt Pál köztársasági elnök, aki kétnapos nukleáris biztonsági csúcsértekezleten vett részt az ázsiai országban. Egy nappal később a Semmelweis Egyetem internetes oldalán közlemény útján bejelentették a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság nyomozásának eredményét: megállapították, hogy Schmitt Pál plagizált, ugyanis kisdoktorijában egy az egyben átvett oldalakat más szerzők művéből. Az 1992-ben készült doktori 180 oldala „részleges egyeztetést mutat” Nikolaj Georgiev bolgár sporttörténész 1985-ös munkájával, de a köztársasági elnök Klaus Heinemann német szociológus tanulmányaiból is átemelt részeket. A gond csak az, hogy Schmitt Pál mindezt nem jelezte sem idézőjellel, sem lábjegyzetekkel, sem a szövegbe beszúrt hivatkozásokkal.

Mindezek ellenére a tényfeltáró vizsgálóbizottság a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben, ezért ő azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak.

Az államfő március 28-án Szöulban az MTI-Hírcentrum tudósítójának elmondta, hogy a friss vizsgálati eredmény megerősítette korábbi döntésében, emiatt továbbra sem kíván lemondani. A 69 éves Schmitt kifejtette, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy egy húsz éves ügy miatt bármilyen tisztségről lemondjon.

A magyar lakosság jelentős része szerint nem államfőhöz méltó cselekedet éppen akkor elutazni, amikor a plágiumbizottság beszámol a vizsgálatok eredményéről, valamint sokan azt is kifogásolják, hogy Schmitt Pál hatalomban marad. Számomra úgy tűnik Magyarországon nem szeretnek lemondani az államférfiak: annak idején Horn Gyula miniszterelnökről derült ki, hogy 1956-57-ben “pufajkásként” segítette az 1956-os magyar forradalmat leverő szovjetek által hatalomra segített Kádár-rendszert, de későbbi botrányok kapcsán sem mondtak le a magyar kormányfők. Medgyessy Péter 2002-ben történt hivatalba lépése után alig 3 héttel a Magyar Nemzet leleplezte a miniszterelnök ügynöki múltját, de Medgyessy nem mondott le. Az Európa szerte nagy port kavart 2006-os öszödi beszéd után egy egész ország követelte Gyurcsány Ferenc lemondását, ő azonban csak három évvel később távozott a miniszterelnöki bársonyszékből.

Mészáros Márton

Schmitt Pál magyar köztársasági elnök

Schmitt Pál magyar köztársasági elnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: