Milliók ünnepelték Erzsébet gyémántjubileumát

Igazi multinacionális ünnepnek számított II. Erzsébet brit királynő gyémántjubileuma, ugyanis az uralkodó trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából az egész 2012-es évet ennek szentelték, éppúgy, mint a tavalyi évet Vilmos herceg és Katalin hercegnő látványos esküvőjének. II. Erzsébet királynő Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója, valamint a brit nemzetközösségi országok királynője 1952. február 6. óta.

Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland történelmében csak Viktória királynő (1819-1901) az egyetlen uralkodó, aki gyémántjubileumot ünnepelhetett Erzsébeten kívül. A jelenlegi uralkodó ükanyja 63 évig és 7 hónapig tartó regnálás miatt a leghosszabb ideig trónon lévő brit koronás főnek számít.

A gyémántjubileum központi ünnepségsorozatait a hétfői és keddi napon érvénybe lépő rendkívüli munkaszünettel négynapossá hosszabbított első júniusi hétvégére, június 2. és 5. közötti periódusra időzítették.

2012. június 2-án II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg a világ egyik leghíresebb lóversenyére, a több mint 200 éves múltra visszatekintő epsomi derbire látogatott el. Ez volt az első hivatalos program a gyémántjubileum alkalmából rendezett ünnepségsorozat során, ahova ellátogatott a 86 éves uralkodó.

Másnap a királyi család rövid időre kettévált: Károly walesi herceg, a brit trónörökös és felesége, Camilla cornwalli hercegnő a londoni Piccadilly Circuson tartott Nagy Jubileumi Ebéden (Big Jubilee Lunch) vett részt, amelynek keretében a londoniak a nyílt utcán tartottak piknikpartit, és megvendégelték a szomszédaikat is. A nap fénypontja mégis a Temze folyón tartott hajós parádé volt. A folyó londoni szakaszán több mint ezer hajó, köztük halászcsónakok, evezősök, luxushajók, vitorlások kísérték a királyi család Spirit of Chartwell nevet viselő hajóját, amelyen II. Erzsébet és férje utazott. Ilyen látványos hajófelvonulásra évszázadok óta nem volt példa a brit fővárosban.

A britek örömét még a szélsőséges, esős időjárás sem zavarta meg. A királynőt férje, fia, és unokái, valamint unokájának Vilmos hercegnek a neje, Katalin hercegnő kísérte, mindnyájan másfél órán keresztül álltak a fagyos szélben, és az esőben a hajó fedélzetén, amelynek meg is lett a következménye. Az uralkodó 91 éves férjét, Fülöp herceget másnap elővigyázatosságból kórházba szállították húgyúti fertőzés gyanújával.

2012. június 4-én, hétfőn este minden idők egyik legnagyobb szuperkoncertjével köszöntötték Londonban a brit uralkodót. A Buckingham-palota előtt felállított hatalmas színpadon olyan előadók léptek fel, mint Robbie Williams, will.i.am, Jessie J, Cheryl Cole, Sir Cliff Richard, Jools Holland, Grace Jones, Annie Lennox, Shirley Bassey, Kyle Minogue, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Sir Paul McCartney, Garry Barlow és Sir Elton John.

A koncertet Robbie Williams „nyitotta meg”, úgymond engedélyt kérve a nézőtéren helyet foglaló királyi családtól a szórakoztatásra a Let Me Entertain You („Engedd, hogy szórakoztassalak”) eléneklésével. Cliff Richard, az 1968-as slágerével, a Congratulations című dallal köszöntötte az uralkodót, de más számokat is elénekelt. Tom Jones a Delilah flamenco változatát és a Mama Told Me Not Come című dalt adta elő, a szintén walesi Shirley Bassey pedig stílusosan a Diamonds are Forever (Gyémántok az örökkévalóságnak) című dalt adta elő a királynő gyémántjubileuma alkalmából.

A május végén légúti fertőzés miatt kórházba került Elton John az I’m Still Standing, Your Song és a Crocodile Rock című slágereivel lépett fel, de a közönség egybehangzó véleménye szerint, hangja koránt sem volt olyan jó, mint amit vártak tőle. A koncert utolsó fellépője a Beatles alapító tagja, Paul McCartney volt, aki többek között az Ob-La-Di-Ob-La-Da című dalt adta elő.

Erzsébet a koncerten egy fekete bársonyköpenyt viselt, a műsor végeztével pedig az alatta lévő gyönyörű arany ruhájában sétált fel a színpadra, ahol a világszínvonalú előadók jelenlétében fia, Károly herceg mondott megindító beszédet édesanyja trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából. A 64 esztendős trónörökös könnyeket csalt a királynő szemébe, beszédében megköszönte neki az elmúlt hatvan évben tanúsított páratlan példamutatását, és úgy fogalmazott, hogy a „britek büszkék lehetnek arra, hogy britek”. Már Károly herceg nyitószava – „Felség, Mama” („Your Majesty, Mummy”) –  is mámoros tapsvihart váltott ki a közönség soraiban.

„Az egyetlen szomorúságot az adja ma este, hogy az apám nem tud itt lenni, mert sajnos kórházba került. De hölgyeim és uraim, ha elég hangosan kiáltunk, talán meghallja ő is, és jobban lesz.” – mondta a trónörökös arra célozva, hogy édesapja csak néhány mérfölddel odébb, a VII. Eduárd királyról elnevezett kórházban fekszik.

A rangos Daily Mail brit lap másnapi cikke és felvételei szerint a királynő két sárga kis füldugót viselt a koncert alatt. Vajon ennyire nem élvezte a zenét, vagy a hatalmas zajt volt képtelen elviselni? Az mindesetre kizárható, hogy a királynő nem hallana jól, főleg nem egy ilyen óriási koncerten, amelyet mindenhol lehetett hallani több kilométeres körzetben. A koncertet, amelyet világszerte 1 milliárd (!) tévénéző kísért figyelemmel, egy nagyszabású tűzijáték zárta, amelyet II. Erzsébet indított el, miután a Buckingham-palota tetején játszott az 1980-as évek népszerű bandája, a Madness.

Az éjszakába nyúló, három és fél óra hosszú szuperkoncerten a legvisszafogottabb becslések szerint is 250-300 ezer ember vett részt. Az uralkodó a koncert után találkozott a fellépő művészekkel.

A gyémántjubileumi ünnepség zárónapján a királyi család a Buckingham-palota erkélyéről integetett az összeggyűlt egymillió embernek. A ceremónia a Brit Királyi Légierő vadászgépeinek légi parádéjával kezdődött, a gépek a brit nemzeti színű (piros-fehér-kék) füstcsóvát ontottak magukból.

A gyémántjubileum miatt az Egyesült Királyságban 9500 útlezárás lépett életbe. A The Sunday Times megbízásából készített felmérésből kiderül, hogy a britek többre becsülik királynőjüket választott politikusaiknál. A brit napilapok rávilágítanak arra is, hogy Katalin hercegnő jóval csinosabb volt az Alexander McQueen által tervezett piros ruhájában, mint II. Erzsébet, holott az idős királynőnek kellett volna az ünnepség drágaköveként ragyognia.

Mészáros Márton

II. Erzsébet brit királynő Tom Jones walesi énekes, Camilla cornwalli hercegnő és Károly herceg társaságában a  gyémántjubileuma alkalmából adott szuperkoncerten a Buckingham-palota előtti téren 2012. június 4-én

II. Erzsébet brit királynő Tom Jones walesi énekes, Camilla cornwalli hercegnő és Károly herceg társaságában a gyémántjubileuma alkalmából adott szuperkoncerten a Buckingham-palota előtti téren 2012. június 4-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: