Tom Jones és az időmúlása, avagy kritika a Spirit in the Room-ról

2012. május 21-én, pontosan egy hónappal ezelőtt került a boltokba Sir Tom Jones új albuma, a Spirit in the Room. Az idén 72 éves walesi énekes negyvenedik stúdió albuma egy érzelmesebb, megöregedett Tom Jonest mutat be nekünk.

Az album kevésbé sikeres, mint Jones előző albuma, a 2010-es Praise & Blame, amelyen jórészt gospel és blues dalok hallhatók, akárcsak a mostani lemezen. A Praise & Blame kiadása hetében jobban fogyott az Egyesült Királyságban, mint Eminem Recovery című lemeze, így a brit toplistákon a második helyet szerezte meg magának az akkor 70 éves énekes. A Spirit in the Room viszont csak feleannyi példányban kelt el megjelenése hetében, így csak a brit toplista nyolcadik helyéig ért el, ahonnan hamarosan le is csúszott.

A Spirit in the Room esetében nem egy vidám albumról beszélünk, hiszen az egykori szívtipró már nem női bugyikat hajkurászik. Jones lecserélte a szűk nadrágját, elrejtette a szőrös mellkasát, nem teszi ki a hatalmas feszületet a nyakába, és a haját sem festeti többé. Nála ez a stílusváltás nem csak a külsején, hanem a zenéjén is érezhető. A pörgős slágereket maga mögött hagyva jobban is áll neki az őszes haj a komoly spirituálékhoz.

Jones legújabb munkája egy feldolgozáslemez, amelyen olyan híres előadók dalait dolgozta fel, mint Sir Paul McCartney, Leonard Cohen, Tom Waits, Bob Dylan, vagy éppen Paul Simon. Mindet a saját páratlan módszereivel.

Az albumon található dalok listájában csak Tom Waits „Bad as Me” című dala a feketebárány. Jones mindig is elkötelezett keresztény volt, a feszületek nem csak a látszat kedvéért lógtak a nyakában, szóval ezért igencsak meglepő a dal, amely sem a kereszténységet, sem Jézust nem kíméli. A dalt Jones is istenkáromlónak tekinti, de tetszett neki, és a kiadó is bíztatta, hogy énekelje fel. Viszont valamit ki kellett találni, ezért hallható a felvételen egy kísérteties kacaj, mellyel az előadó azt szerette volna megmutatni, hogy csak viccelt. Mindenesetre merész húzás volt!

Némelyik dalt túlfűtött vallásosság lengi körül, olyan érzést kelt bennünk, mintha misén vennénk részt egy nagy boltozatos, régi templomban. Az „All Blues Hail Mary” és a „Dimming of the Day” maga a varázslat, az album egyik legszebb dalai. Mindent összevetve azonban a dalok szomorúak és depresszívek.

Tom Jones hangjában nincs meg az a kiszolgáltatottság, ami Johnny Cash időskori hangjában meg volt. McCartney  “(I want to) Come Home” című dala csodálatos, igazán szívhez szóló, akárcsak a belső töprengésről szóló “Soul of a Man” komor blues. 

Néhány szám erejéig – “Hit or Miss”, vagy a “Traveling Shoes” – azért megmutatja az öreg, hogy tud még pörögni. Ízléses számok azok is. Bob Dylan “When the Deal Goes Down” című számának feldolgozása semmi újdonsággal nem kecsegtet, a múltszázadi hangszerelés ellenére hatásos befejezése az albumnak. 

Az albumon található dalok közül egyik sem lesz toplistavezető sláger, valószínű, hogy a számok Jones ízlését tükrözik. Hagyjuk a népszerűséget, csak az számít, hogy a dal megérinti-e a lelkünket. És ezek a dalok igazán mélyre hatolnak. Az öreg Tom ezúttal nem hiteti el az emberekkel, hogy kortalan. Nem akar örökifjú sármőr maradni. Egy őszinte, és értékes albumot készített erőteljes, hatásos dalokkal. Visszafogott a hangja, mégis betölti az egész szobát. Pont úgy, ahogyan vártuk.

Eddig még senkinek a sokoldalúsága nem lepett meg ennyire. Nem is gondolnák, hogy a sok vidámság és életkedv mögött egy érző férfi lakozott. „I was born with the gift of a golden voice” („Ajándékként aranyhangot kaptam”) – énekli Jones Leonard Cohen dalában, a Tower of Songban. Valóban, ez az Aranyhang.

Mészáros Márton

Sir Tom Jones walesi énekes

Sir Tom Jones walesi énekes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: