Kánikula világszerte

Kapaszkodjon meg mindenki, az Amerikai Egyesült Államok Kansas államában az elmúlt napokban a hőmérséklet meghaladta a 110 Fahrenheitet, vagyis a 43,3 Celsius-fokot is. Ez az érték pedig igazán nem sokkal kevesebb, mint Észak-Amerika minden idők legmagasabb hőmérséklete, 49,4 Celsius-fok, amelyet szintén Kansasban mértek.

Közép-Európában is igazi forróság tombol, Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő napokban országszerte 34-39 Celsius-fok várható. Mindezek mellett várhatóan az UV-B sugárzás is erős lesz, s június 4-én éjfélig hőségriadó van érvényben az ország egész területén. Budapesten olyan tartós meleg van napok óta, hogy a legforgalmasabb fővárosi csomópontokban ingyen osztanak vizet, folyamatosan locsolják a növényeket, a főutakat, és rendszeresen hűtik a síneket.

Csak egy példa a vizek felmelegedésére: 2012. július 2-án Balatonakalinál a Balaton vizének hőmérséklete már a reggeli órákban is 27,5 fok volt. A hőséggel járó nyári szmog több magyarországi városban is átlépte az egészségügyi határértéket. Ez pedig fejfájást okozhat, de a szemet éppúgy zavarhatják, emelett a rákkeltő hatású szennyezőanyagok koncentrációja is növekedhet.

Megnyugtatásképpen egy kis hideg: Londonban 19 Celsius-fokot mértek, és Anglia időjárásához híven záporok tarkítják a ködös napokat a brit fővárosban.

Mészáros Márton

Forróság nyáron

Forróság nyáron

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: