Nem egyedül ölhették meg Bándy Katát

Kiderült, hogy nem is egy személy végzett a 2012. július 8-án eltűnt, majd meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Katával. A fővádlott P. László vallomása szerint egyedül erőszakolta és ölte meg a pécsi lányt, azonban a bizonyítékok másról árulkodnak.

A nyomozók megpróbálták rekonstruálni a 25 éves lány haláltusáját. Mikor a két támadó rárontott a pécsi utcán, utolsó erejével is védekezni próbált: P. László bal arcféltekét megkarmolta. A halott lány körmei alatt talált bőrfoszlányokat DNS-vizsgálatoknak vetették alá, az eredmény pedig megegyezett P. László DNS-ével. Bándy Kata holttestén azonban megtalálták egy másik férfi anyagmaradványát is. Az ebből nyert DNS-minta információink szerint  azt mutatta, hogy a másik tettes rokona P. Lászlónak.

A Népszabadság 2012. július 19-i cikke szerint P. László unokatestvérével, J. Olivérrel együtt tartózkodott Pécsen a gyilkosságot követően. A férfit rendőrök keresték, de nem akadtak nyomára. A környékbéliek szerint J. Olivér azért „lépett meg”, mert a szálak egyértelműen hozzávezetnek.

A főgyanúsított P. László továbbra is hallgat társáról, és azt mondja, hogy alkoholos és drogos befolyásoltság alatt egyszerűen csak megkívánta a lányt, akit megerőszakolt, majd megölt. A rendőrség egymilliós nyomravezetői díjat továbbra sem vonta vissza, ebből arra lehet következtetni, hogy a vallomás ellenére a nyomozók keresnek még egy tettest.

A mindössze 25 esztendős Bándy Kata 2012. július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult haza egy sörözőből, de nem érkezett haza. Holttestét július 11-én bújócskázó gyerekek találták meg a pécsi Délibáb utca egyik bokros részén, 20-30 méterre egy játszótértől. A halott lányra rátaláló kisfiú megrémülve hazaszaladt, de útközben találkozott P. Lászlóval, aki egy fekete autóval a nyomába eredve megfenyegette a gyereket azzal, hogyha bárkinek is beszél arról, amit látott, akkor az egész családját megöli.

A gyilkos P. László cigány származású, mindig is iskolakerülő volt, állami gondozásban részesült, és rosszhírű gyereknek számított a szerb határ közeli cigánytanyákon. Édesanyja is elismerte, hogy rendszeresen lopott, emiatt börtönben is ült. A Népszabadság újságírójának válaszolva az asszony elismerte azt is, hogy a férfi élettársát, gyermekének anyját, egy bizonyos Esztert is súlyosan bántalmazott. Majd hozzátette, hogy meggyőződése, hogy fia nem egyedül ölt. A védőügyvéd közleménye szerint P. László vallomása is arra enged következtetni, hogy nem egyedül hajtotta végre embertelen tettét: „Egyedül viszem el a balhét.” – mondta.

P. Lászlónak a gyilkosság elkövetésekor nem is szabadott volna szabadlábon lennie, ugyanis 2012. július 2-án kellett volna bevonulnia a kecskeméti börtönbe egy szabálysértési eljárás miatt, ahol 20 napig tartották volna fogva.

2012. július 21-én, szombaton este hét órai kezdettel a budapesti Szent István téri Bazilika épülete előtt tartanak megemlékezést és virrasztást Bándy Kata emlékére. A szervezők minimum félszáz ember részvételére számítanak.

Az áldozat családja azt kérte, hogy senki se használja politikai célokra, vagy a halálbüntetés visszaállítását követelve lányuk nevét. A magyar lakosság zöme mély felháborodását fejezte ki a történtek miatt, és a cigányok által elkövetett bűncselekmények témája újra felkapott lett. Egy egész ország gyászolja a bájos rendőr pszichológust, akinek olyan halál jutott, ami nem méltó senkinek.

Hajdú Péter televíziós műsorvezető például a Facebook közösségi oldalon fejezte ki véleményét a tragédia kapcsán, ő több bejegyzésben is halálbüntetéssel sújtaná az előzetes letartóztatásba került P. Lászlót. „Az a kérdés, mi a nagyobb büntetés ennek büdös, mocskos, moslék gyilkosnak?! Ha élete végéig börtönben rohad, vagy a kötél! Én az utóbbira szavazok!” – írta.

Személy szerint mérhetetlenül sajnálom az áldozatot, és szívből jövő együttérzésemet küldöm a gyászoló családnak. Fontosnak találom felhívni az emberek figyelmét az ügy kapcsán arra, hogy késő éjszakában ne mászkáljanak egyedül még a fővárosban sem, mert annyi aberrált, őrült van az utcákon, akik mindenre képesek. Olyan világot élünk, amikor az emberek nem csak beszólnak nőknek, hanem molesztálják, megerőszakolják őket, de gyakorta buliból hajnalba hazaeső fiatalokat is ér támadás. El kell ismerni, hogy minden etnikum képes ilyen szemétségek elkövetésére, de felháborítónak találom az egyik cigány vezető korábbi nyilatkozatát, amelyben azt merte mondani, hogy szegény romák megfélemlítve érzik magukat Magyarországon. Akkor a magyarok mit mondjanak?! A saját anyám fél hazasétálni néhány száz métert, ha a délutános műszakja után nem talál helyet a mi utcánkban, csak a környező utcák valamelyikében, mert sötétedéstől romák tucatja figyel árgus szemekkel mindent. És tegyük hozzá, nem a nyolcadik kerületben élünk…

Egyik ismerősöm és a barátai hajnali három órakor indultak haza egy felkapott pesti szórakozóhelyről, de útközben találkoztak három cigánnyal, akik beléjük kötöttek: a roma banda levetkőztette és megalázta őket, majd elvették a fiúk ruháit, értékeit, pénzüket és még a mobiltelefonjukat is. Tehát már az sem nyújt biztonságot, ha nem egyedül indulsz haza!

Bándy Kata meggyilkolás kapcsán több Fideszes volt kisgazda politikus bejelentette, hogy visszaállítaná a halálbüntetést, de ezt a Jobbikon kívül egy politikai párt sem támogatja. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter nyilatkozata szerint erre nincs lehetőség (többek között nemzetközi szerződések tiltják, emiatt népszavazással sem lehet róla dönteni), és a kormánypárt is elvetette a javaslatot.

Ne feledjük, hogy amikor 1990-ben Magyarországon megszüntették a halálbüntetést, évi 200-ról 300 fölé ugrott a gyilkosságok száma, és egy ember napi fogva tartási költsége kb. 8 ezer forint. A jelenlegi jogszabály szerint a gyilkos kötél helyett fedelet kap a feje fölé, étkeztetést, tisztálkodási lehetőséget, fűtést és televíziót is. Egy rohadt gyilkos pedig nem ezt érdemli, hanem szenvedést, vagy ugyanazt, amit ő elkövetett: halált.

Mészáros Márton

Bándy Kata, a meggyilkolt pécsi rendőrpszichológus (1987-2012)

Bándy Kata, a meggyilkolt pécsi rendőrpszichológus (1987-2012)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: