Skótok királynője lehet Saoirse Ronan

A Deadline amerikai filmes oldal 2012. augusztus 10-i értesülése szerint napjaink legelismertebb húsz év alatti színésznője, Saoirse Ronan ír színésznő lehet a Mary, Queen of Scots című film címszereplője. A 18 éves színésznő I. (Stuart) Mária skót királynő bőrébe bújhat, ha igent mond a felkínált szerepre.

A jelenleg munkacímen futó alkotás forgatókönyvét Michael Hirst jegyzi, aki a 2007-ben bemutatott Elizabeth: Az aranykor (Elizabeth: The Golden Age) című történelmi filmdráma társ-forgatókönyvírója volt. A produkció még keresi a film rendezőjét is, de a producerek bíznak benne, hogyha megtalálják a megfelelő rendezőt, már jövő tavasszal munkához láthatnak.

Mária V. Jakab skót király leányaként 1542. december 8-án született. Mindössze hat napos volt, amikor a csatában elesett édesapja megüresedett trónjára került, azonban csak egy évvel később koronázták meg. A franciabarát politikát folytató Skóciából királynőként került Franciaországba, ahol tizenhat éves korában a később II. Ferenc néven uralkodó francia királyhoz ment feleségül. Férje 1599-ben, egy évvel a házasságkötés után lépett trónra, de másfél évvel később bekövetkezett halála miatt Mária csak 1560. december 5-ig lehetett Franciaország királynéja. Utána hazatért Skóciába, ahol felfordulás várta. A gondok csak tetőződni látszottak, amikor 1565-ban házasságot kötött az egyik közeli rokonával, Stuart Henrikkel, aki társuralkodó szeretett volna lenni neje oldalán, ezért minden aljasságot elkövetett. A háborgó férj végül gyilkosság áldozata lett, a királynő azonban nem vonta felelősségre a gyilkosokat, ezzel népe szemében bizonyságot nyert, hogy az ő parancsára követték el a merényletet.

Később férje megölésének egyik elkövetője James Hepburn, Bothwell earlje elraboltatta Máriát és kényszerítette, hogy menjen hozzá feleségül. Időközben polgárháború tört ki a nyugat-európai országban, s Mária királynő a felkelők kezére jutott, akik kényszerítették, hogy kiskorú fia, Jakab trónörökös javára mondjon le a trónról. 1568-ban Angliába menekült és unokatestvérétől, I. Erzsébet királynőtől kért menedéket, azonban Erzsébet megtagadta a segítségét, és érdekből szigorú őrizet alatt tartotta Máriát, akit 1587. február 8-án háromszáz meghívott vendég jelenlétében lefejeztetett. Az indok Erzsébet elleni összeesküvésben való részvétel volt.

Máriának, a skótok viharos életű királynőjének kivégzése nagy port vert Európában, alakja a mai napig nem csak a történelemkönyvekben, hanem Anglia és Skócia mítoszaiban él.

Mészáros Márton

Saoirse Ronan Oscar-díjra jelölt ír színésznő

Saoirse Ronan Oscar-díjra jelölt ír színésznő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: