35 éve ment el Elvis

Világszerte hatalmas megemlékezéseket tartottak Elvis Presley néhai amerikai énekes (1935-1977) halálának 35. évfordulójának aktualitása miatt. A rock and roll királyának a Tennessee állambeli Memphisben lévő Graceland nevű birtokán a becslések szerint 75 ezren vittek virágot az énekes sírjához már napokkal az augusztus 16-i évforduló előtt, illetve Elvis halálának napján.

A The Sun 1977. augusztus 17-i példánya a címlapon hozta le Elvis váratlan halálát

A The Sun 1977. augusztus 17-i példánya a címlapon hozta le Elvis váratlan halálát

Priscilla Presley, Elvis kortalan ex-neje és közös lányuk, Lisa Marie a médiajelentések szerint együtt jelentek meg a rajongók gyűrűjében, amelyre eddig évek óta nem volt példa. A kaszinók városában is megemlékeztek a művész haláláról, a Las Vegas Hotelben, hol oly sokat lépett fel, a rajongók virrasztást tartottak, valamint mécsesek és virágok ezreit helyezték el a szálloda előterében. A Las Vegas-i Madame Tussauds viaszmúzeum az évforduló napján ingyen engedte be azokat a látogatókat, akik Elvis-imitátorként álltak be a jegypénztárba.

Elvis 42 éves korában 1977. augusztus 16-án délelőtt vélhetőleg drogtúladagolással összefüggő szívrohamban hunyt el. A saját fürdőszobájában talált rá eszméletlen testére utolsó barátnője, Ginger Alde, aki azután lelt rá az énekesre, hogy az illemhelyen ülve szívrohamot kapott, pár lépést tett előre, majd a szőnyegpadlóra zuhanva kettéharapta nyelvét.

A zenei ikont délután fél négykor nyilvánítottak halottnak a Baptist Memorial kórházban. Az énekes még aznap este menetend szerinti repülővel utazott volna el Memphisből, hogy felléphessen a koncertturnéja következő állomásán. Utolsó éveiben, miután 1973-ban neje elvált tőle már csak árnyéka volt önmagának. Elhízott, és alkohol és nyugtatófüggőségét nem tudta kezelni. Gyógyszerek sokaságával próbált enyhíteni különböző betegségek okozta fájdalmain, többek között zöld hályogot, súlyos vesekárosodást és magas vérnyomást állapítottak meg nála a halála előtti időszakban.

Halála után két nappal, augusztus 18-án vettek tőle végsőbúcsút, temetésén több mint 80 ezren voltak. A temetést beárnyékolta az a szörnyű eset, amikor az egyik temetésre érkező autó elgázolt három embert a rajongók tömegében, két nő azonnal meghalt, egy másik személyt pedig kritikus állapotban szállítottak kórházba. Elvis halálát követően hosszú ideig újra vezették legelső dalaitól kezdve az utolsó felénekelt számokon át a dalai a rádiók lejátszási listáit, valamint kis és nagylemezei a lemezeladási toplisták élére ugrottak. Zenéje és kultusza a mai napig él, a Forbes magazin öt éven keresztül nyilvánította a legjobban kereső halott hírességnek 2006-ig bezárólag.

A férfit, aki megváltoztatta a popzenét, harmincöt évvel ezelőtt szólította magához az Úr. Elvégre a Teremtőnek is lehet szüksége énekleckékre, ehhez pedig sikerült begyűjtenie a legmegfelelőbb tanárt. (Azóta néhány szintén rendkívüli énekessel bővült az égi énekkar…)

Mészáros Márton

Elvis Presley amerikai énekes (1935-1977)

Elvis Presley amerikai énekes (1935-1977)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: