Dél-koreai film lett a fődíjas Velencében

2012. szeptember 8-án kiosztották a 69. Velencei Filmfesztivál elismeréseit. A rangos európai fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt Kim Ki-duk dél-koreai rendező Pieta (nyersfordításban: Irgalom) című drámája kapta. Az alkotást, amely egy kegyetlen uzsorás jellemfejlődését meséli el, több filmkritikus is túl véresnek és felkavarónak találta.

A Michael Mann amerikai filmrendező vezette nemzetközi zsűri Joaquin Phoenix és Philip Seymour Hoffman amerikai színészeknek ítélte a legjobb férfi főszereplőnek járó Volpi Kupát. A két művész a The Master című amerikai filmben nyújtott alakításával érdemelte ki a díjat. A film címszereplőjét L. Ron Hubbardról (1911-1986), a szcientológia egyház alapítójáról mintázták a készítők.

A legjobb színésznő díját a fiatal Hadas Yaron kapta, aki a Fill The Void című izraeli drámában nyújtott alakításáért érdemelte ki a kitüntetést.

A legjobb rendezést járó elismerést is a The Master című alkotás kapta, hiszen Paul Thomas Andersont tüntették ki a rangos díjjal. Az elismerést filmjének főszereplője, Philip Seymour Hoffman vette át a jelenleg Kanadában tartózkodó rendező távollétében, de mint később kiderült, a zsűri különdíját nyomták a kezébe. Viszont a különdíjas Ulrich Seidl osztrák filmesnek az Ezüst Oroszlánt adták, a két elismerés összecserélését végül Laetitia Casta francia manöken, színésznő jelentette be. A díjak végül a tulajdonosuknál landoltak, miután a színpadon a hitetlenkedő közönség előtt visszacserélték őket.

Seidl a Paradies: Glaube című alkotásával érdemelte ki a világ legrégebbi filmes seregszemléjének rangos elismerését.

Mészáros Márton

Kim Ki-duk dél-koreai rendező az Arany Oroszlánnal fényképezkedik a 69. Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon 2012. szeptember 8-án

Kim Ki-duk dél-koreai rendező az Arany Oroszlánnal fényképezkedik a 69. Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon 2012. szeptember 8-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: