Redford politikai thrillerét remekműnek tartják

A 2012. augusztus 29. és szeptember 8. között tartott 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a The Company You Keep című film csak versenyen kívül került vetítésre, mégis nagy szenzáció övezte a filmet éppúgy, mint magát a vörös szőnyeges bemutatót, ahol érdekes dolgok történtek. Robert Redford Oscar-díjas amerikai színész az 1970-es évek egyik legnagyobb férfiideálja miután kiöregedett a szívtipró szerepkörből, mellőzni kényszerült a színészetet, ennek legfeltűnőbb példája, hogy az elmúlt két évtizedben mindössze egy tucat filmben játszott. Viszont előtérbe került a rendezés, és 1981-ben, amikor az Átlagemberekért (Ordinary People) a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat megkapta, kiderült, hogy Redford a kamera mögött is megállja a helyét. Kilencedik rendezése egy politikai thriller, amire már a bemutató előtt is nagy az érdeklődés.

A film velencei bemutatójára a népes szereplőgárdából csak Robert Redford és az egyik főszerepet alakító Shia LaBeouf amerikai színész ment el. A 76 éves Redford frizuráját több bulvárlap is szórakoztatónak találta, a haja narancssárgás-vöröses színben pompázott, még pajeszát őszen hagyta. Ennek ellenére fehér zakójában és divatos kék farmerjában is fiatalosnak festett a sztár. A vörös szőnyeges bevonuláson A Kiss of the Damned (nyersfordításban: Átkozottak csókja) című filmjükkel a filmes seregszemlén jelenlévő Roxane Mesquida és Josephine De La Baume francia színésznők a fotósok hada előtt hirtelen szájon csókolta egymást. A képek a fesztiválról tudósító összes nemzetközi lapban megjelentek.

Robert Redfordról ennek ellenére sem sikerült elvonni a figyelmet, a filmsztár a média számos képviselőjének nyilatkozott. Filmjében saját maga alakítja a főszerepet, egykori politikai aktivistaként látható a vásznon, de igazi sztársereget vonultat fel a drámában: Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Julie Christie, Brendan Gleeson, Richard Jenkins, Terrence Howard, Nick Nolte, Sam Elliott, Stanley Tucci és Chris Chooper is játszik a filmben.

„Julie Christie-től teljesen el voltam ájulva. Sarah Polley 2006-os Egyre távolabb című filmjében nyújtott alakítása egyszerűen lebilincselt!” – nyilatkozta Robert Redford, aki az Alice Munro kanadai írónő novellájából készült dráma megtekintése után kereste meg az Oscar-díjas brit színésznőt a szereppel. Julie Christie öt évvel fiatalabb Redfordnál, mindketten körülbelül egy időben lettek világsztárok, mégsem találkoztak egymással még soha. A kapcsolatot felvenni vele nem volt nehéz, de rábeszélni a filmre annál inkább.

Julie Christie Oscar-díjas brit színésznő a Doktor Zsivágó című film egyik jelenetében 1965-ben

Julie Christie Oscar-díjas brit színésznő a Doktor Zsivágó című film egyik jelenetében 1965-ben

Az egykori legendás szépség az utóbbi időben már nem vállal filmszerepet, és a médiát is teljesen kizárta az életéből, még filmjei bemutatóin sem szokott részt venni minden esetben. Az elmúlt 12 évben 12 filmben játszott, és mint mondta, szeretné átengedni a mezőnyt a fiatalabb generációk számára. Amikor Redford megkereste az ajánlattal, mindent elkövetett, hogy ne kelljen szerepelnie a filmben. A rendező kénytelen volt Sarah Polleytól tanácsot kérni, aki megnyugtatta a veterán filmest, hogy Julie neki sem adta be könnyebben a derekát. A vonakodás ellenére végül igent mondott neki a színésznő.

A kritikusok kiemelték a filmmel kapcsolatban, hogy annak ellenére képes gondolkodásra sarkalni minket, hogy túlságosan sokat kérdezne. Néhány kritika megjegyzi, hogy a filmben szerencsére nincsen üres fecsegés, s szintén pozitívumként emelik ki kritikusok, hogy a filmet visszafogottsága ellenére feszültség jellemzi. A Company You Keep című filmet hamarosan az Egyesült Államokban is játszani fogják a mozik, és immáron Nagy-Britaninia után több ország is megszerezte a forgalmazási jogokat. A magyar mozibemutató időpontjáról még nincs adatunk.

Mészáros Márton

Robert Redford és Shia LaBeouf amerikai színészek Redford The Company You Keep című filmjének vetítésén a 69. Velencei Filmfesztiválon 2012. szeptember 6-án

Robert Redford és Shia LaBeouf amerikai színészek Redford The Company You Keep című filmjének vetítésén a 69. Velencei Filmfesztiválon 2012. szeptember 6-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: