5 ezren emlékeztek Szenes Ivánra

A rossz idő miatt két nappal később az eredeti időpontnál, 2012. szeptember 16-án tartották a Szenes Iván emlékkoncertet a józsefvárosi Rezső téren. Magyarország legtermékenyebb dalszövegírójának, Szenes Ivánnak (1924-2010) a halála után a 8. kerület polgármestere, dr. Kocsis Máté javasolta az elhunyt művész lányának, Szenes Andreának, hogy emlékkoncerttel tisztelegjenek a legenda előtt.

Szenes azon a Rezső téren született, ahol a koncertet tartották, és a fellépő művészek közül szinte mindenki felidézett egy-két szívet melengető történetet abból a zöld házból, ahol élete végéig lakott a művész. A töretlen alkotókedvéről és makacsságáról is ismert Szenesnek felajánlották még azt is, hogy költözzön New Yorkba, de ő nem volt hajlandó másik kerületbe sem költözni, nemhogy idegen országba. A dalszövegíró házának közvetlen szomszédságában tartott rendezvényt két évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal hozták létre a művész halálának évfordulóján, de a polgármester nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy reméli, hogy ez az ingyenes koncert évtizedekig fent maradhat. Míg a tavalyi koncerten 4 ezer rajongó vett részt, az idein a vártnál is nagyobb tömeg, valamivel több, mint 5 ezer ember volt jelen.

Szenes Iván olyan slágerek szerzője, mint a Nem csak a húszéveseké a világ, az Úgy szeretném meghálálni, az Ott fogsz majd sírni, a Kislány a zongoránál, a Mama, a Mondd, miért szeretsz te mást?, a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Szeretni bolondulásig, a Tölcsért csinálok a kezemből, a Jamaicai trombitás, a Homokvár, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, a Mindenkinek van egy álma, vagy az Okosabban kéne élni. Rengeteg előadó köszönheti sikerét Szenes Ivánnak, aki szinte az összes 1960-tól aktív magyar énekesnek írt dalt. A művész több mint 100 színdarab, film, rádió- és TV-játék szerzője, átdolgozója, valamint 2 ezer dal szövegírója volt.

Az első fellépő, Kovács Kati indokolatlan okból nem tudott megjelenni a koncerten, viszont Zalatnay Sarolta, Bodrogi Gyula, Koós János, Aradszky László, az Apostol Együttes, Nagy Feró éppolyan sikert aratott, mint a fiatalabb generációk énekesei, Tabáni István, Kocsis Tibor, Dér Heni, és Wolf Kati.

Szerintem még a Szenes művészetétől eltérő zenei irányzatot képviselő Nagy Feró és a Beatrice előadása is tökéletesen megállta a helyét a műsorban, amelynek egyik legnagyobb erénye volt, hogy két generáció előadóit képes volt összekovácsolni. Ha ki kellene emelnem olyan fellépőket, akik kimagaslóan jók voltak a színpadon, bajban lennék, mert mindnyájan nagyszerű munkát végeztek. Egyébként meglepett, hogy Koós János hangja még mindig milyen erőteljes és szép, de Dér Heni is varázslatos volt.

A három órás koncerten két elismerést is átadtak: a Szenes Iván-díjat Mészáros János Elek vehette át. A 2012. évi Csillag Születik győztese, aki eredetileg klasszikus vidéki életet kedvelő földmérnök, a védjegyévé vált szerénységgel köszönte meg az elismerést, majd elárulta, hogy csak a közelmúltban döbbent rá, hogy nagyon sok dal, amit korábban énekelt, Szenes Iván szerzemény.

A Szenes Iván színésznő feleségének tiszteletére létrehozott Kornay Mariann-díjat idén Nagyváradi Erzsébet színésznőnek ítélték. Szenes Iván dalszövegeit az egyszerűség teszi széppé, a művész sohasem írt politikáról, gyilkosságról, szexről, témái „jók” voltak: szeretet, szerelem, békesség, boldogság. A művész sohasem szállt el a sikertől, pedig százhúsz szerzeménye vált slágerré, mottója mindvégig az maradt: “Én csak egy vagyok a 10 millió magyar közül, maximum egy kicsivel több zenei érzék és költői véna van bennem…”

Mészáros Márton 

Szenes Iván (1924-2010), Magyarország legtermékenyebb dalszövegírója

Szenes Iván (1924-2010), Magyarország legtermékenyebb dalszövegírója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: