Ők lettek a fizikai és az orvosi Nobel-díjasok

2012. október 8-án hirdette ki a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a 2012-es orvosi Nobel-díj győzteseinek nevét: John B. Gurdon és Jamanaka Sinja közösen kapják meg a legnagyobb kitüntetést, s együtt osztoznak a nyolcmillió koronás díjban. A hivatalos indoklás szerint a két kutató a klónozásért, illetve az emberi őssejteknek a felnőtt szervezet már differenciálódott sejtjeiből való visszaprogramozásáért kapta az elismerést.

2009-ben a két kutató együtt nyerte el a Nobel-díj előszobájaként emlegetett Lasker-díjat az őssejtkutatás területén elért kimagasló eredményeikért. A 79 éves Gurdont egyébként már II. Erzsébet brit királynő is lovaggá ütötte.

A fizikai Nobel-díj nyertesei megosztva az amerikai David J. Wineland és a francia Serge Haroche lettek. Az indoklás szerint “önálló kvantrumrendszerek mérésével és manipulálásával kapcsolatos módszerek kidolgozásáért” kapják az elismerést. A kvantumfizikai kísérletekben mérföldkőnek számító felfedezéseikért nagyra becsült mindkét tudós 68 esztendős.

 Mészáros Márton

Sir John B. Gurdon brit tudós, a klónozás úttörője

Sir John B. Gurdon brit tudós, a klónozás úttörője

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: