Visszautasította a magyar elismerést a költő

2012. október 11-én a Los Angeles Times című amerikai napilap hasábjain jelentette be Lawrence Ferlinghetti amerikai költő, hogy emberi jogi aggályai miatt visszautasítja a Magyar PEN Club által első alkalommal odaítélt Janus Pannonius-díj nagydíját.

A 93 esztendős szerző díjazásáról egyhangúan egy öttagú nemzetközi zsűri döntött szeptember végén. Az elismerés 50 ezer euróval jár. Az amerikai lap értésülése szerint a költő azután utasította vissza az elismerést, miután tudomást szerzett arról, hogy azt részben az Orbán Viktor vezette magyar kormány finanszírozza.

A Los Angeles Times idézett is Ferlinghetti a Magyar PEN Clubnak írt leveléből: “Mivel a díjat jelenleg részben a magyar kormány finanszírozza, és mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű irányítás felé, következésképpen a szabad véleménynyilvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik, nem tartom lehetségesnek, hogy az Egyesült Államokban elfogadjam a díjat”

Lawrence Ferlinghetti a beatnemzedék kiemelkedő alkotója, költői életművéért találták érdemesnek a Janus Pannonius-fődíjra. A most létrehozott elismerést első alkalommal ítélték oda.

Mészáros Márton

Lawrence Ferlinghetti amerikai költő

Lawrence Ferlinghetti amerikai költő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: