Baumgartner rekordot döntött

Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős életveszélyes küldetésre vállalkozott. A 43 éves többszörös világrekorder bázisugró többszöri halasztás után 2012. október 14-én hajtotta végre a halálugrást, vagyis a sztratoszférába emelkedő űrkabinjából ugrott ki az új-mexikói Roswell közelében húzódó sivatagban. Az ugrást millióan nézték élőközvetítéssel a televízióban, vagy a világhálón.

Baumgartner űrkabinja a tervezettnél három kilométerrel magasabbra, 39 ezer méteres (39 km) magasságig emelkedett, ezzel a férfi megdöntötte a legmagasabb emberes ballonos repülés rekordját is, amit 1961-ben állított fel Victor Prather és Malcolm Ross, akik 34 ezer 668 méterig jutottak.

Zuhanása közben átlépte az 1100 kilométer/órás sebességet, ezzel megdöntötte a leggyorsabb emberi zuhanás rekordját. A repülésirányítók szerint ő lett az első ember, aki szabadeséssel szárnyalta túl a hangsebességet, de erről még nem érkezett hivatalos megerősítés.

Az osztrák férfi több csúcsot megdöntött, de a most 84 esztendős Joseph Kittinger által uralt leghosszabb szabadesés rekordját nem tudta megújítani. Egyébként, az említett Kittinger, aki 1960-ban 4 perc 36 másodpercig zuhant, tartotta a kapcsolatot Baumgartnerrel.

Mészáros Márton

Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős az sztratoszféráig emelkedő űrkabinják peremén áll 2012. október 14-én (Felvétel a videóközvetítésből)

Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős az sztratoszféráig emelkedő űrkabinják peremén áll 2012. október 14-én (Felvétel a videóközvetítésből)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: