Meghalt Hollósi Frigyes

2012. december 5-én, váratlanul elhunyt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas magyar színművész. A népszerű művész 71 éves korában egy budapesti kórházban vesztette életét, egy műtét utáni komplikáció során leállt a szíve, az orvosok pedig már képtelenek voltak megmenteni. Búcsúztatásáról később intézkednek.

Hollósi Frigyes 1941. április 21-én született Weininger vezetéknévvel, amelyet csak felnőttként változtatott meg. Érettségi vizsgái után felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, de hamarosan eltanácsolták. 1962-ben a Szolnoki Szigligeti Színházban kezdte a pályáját, mint segédszínész. Orgánumára már fiatalon felfigyeltek, húsz éves korában a szolnoki rádióbemondója lett.

1980-tól két éven át játszott a Nemzeti Színházban, 1982-ben pedig a budapesti Katona József Színház egyik alapító tagja volt. 1993-ban egy évre a Művész Színházhoz szegődött, majd 1994-től 2001-ig újra a budapesti Katona József Színház társulatának tagja volt. Rendszeresen fellépője volt az 1982-ben alapított Kőszegi Várszínháznak és a Szegedi Szabadtéri Játékoknak.

2002-ben az új Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol haláláig társulati tag maradt. A teátrumban többek között együtt dolgozhatott olyan régi barátaival, mint Blaskó Péter, Básti Juli, Udvaros Dorottya, akikkel a Katona színpadán több tucat előadásban játszottak.

1978-ban kezdett el filmezni, televíziós játékok, filmsorozatok után számos mozifilmben szerepelt. Filmográfiáját mintegy száz film alkotja, az országos ismertséget mégis a Kisváros című sorozat hozta meg, amelynek főszereplőjét, Járai őrnagyot 1993 és 2001 között alakította. 2001-ben a Magyar Filmszemle legjobb férfi alakításának elismerését kapta meg a Feri és az édes élet című filmben nyújtott játékáért. Narrátorként, szinkronhangként közel háromszáz filmhez adta hangját. Kultikussá vált alkotásokban éppúgy szinkronizált, mint egy-néhány kisfilmben: többek között ő volt Darth Wader hangja a Csillagok háborúja-filmekben, a hétrészes Harry Potterben pedig Hagridot szinkronizálta.

Hollósit tavaly májusban a vastagbelében talált daganat miatt operálták, azóta visszatért a színpadra, azonban idén november elején újra le kellett mondani előadásokat miatta. Sok esély volt a felépülésére, de a rák legyőzte. Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta róla, hogy a legnagyobb szívű ember volt, akit valaha ismert. A művész, akit színházában a fiatal kollégák csak Fricinek, vagy papának becéztek, imádott élni és nevetni. Egy alkalommal az örökvidám színész úgy nyilatkozott, hogy képtelen komoly lenni.

Utolsó szerepét az Agota Kristóf írta Egy elsurranó patkány című művében játszotta, amelynek bemutatója 2012. október 14-én volt. Halálakor tíz előadásban játszott a Nemzetiben. Igazán szerette ezt a színházat, otthon érezte magát. Több ízben volt szerencsém találkozni vele, nyílt napon a színházban, később, amikor interjút készítettem Törőcsik Marival társaságban beszélgetett a művészbüfében, amelyet annyira szeretett, a legközelebbi alkalommal pedig már ismerősként köszöntöttük egymást, kérdezte is, hogy minek köszönheti a színház, hogy relatív ilyen sokat járok ide? Láttam színpadon a Mesél a bécsi erdő Tündérkirályaként, az Ármány és szerelem öreg muzsikusférjként Molnár Piroskával az oldalán és a Hamlet sírásójaként is. Ismerősök voltunk Facebookon, kommentált néhány bejegyzésemhez, levelet is váltottunk. Adott volna interjút is, de az idő közbeszólt. Hogy bánom már ezt.

Hollósi Frigyes halálával nem csak egy kiváló művész, hanem egy nagyszerű, pótolhatatlan ember is elment.

Mészáros Márton

Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész (1941-2012)

Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész (1941-2012)

Egy hozzászólás to “Meghalt Hollósi Frigyes”

  1. Franz Biberkopf Says:

    Pedig szerintem ő is azt szerette volna, ha még életében interjút csinál vele egy ekkora Zseni! A közös kép pedig őt tisztelte volna meg. Sőt, biztosra veszem, utolsó kívánsága az lett volna, hogy játszhasson az Emberség 2.-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: