Meghalt a legöregebb Nobel-díjas

2012. december 30-án, 103 éves korában elhunyt Rita Levi Montalcini Nobel-díjas olasz neurológus. A gyászhírt Gianni Alemanno római polgármester jelentette be egy közleménybe.

Montalcini és kollégája, Stanley Cohen 1986-ban megosztva kapta meg a növekedési faktorok felfedezéséért a Nobel-díjat.  A római polgármester szerint Montalcini halálával hatalmas veszteség érte az egész emberiséget.

Az orvosnő 1909. április 22-én született az olaszországi Torinóban egy zsidó család gyermekeként. Édesapja elektromérnök, matematikus, édesanyja festő volt. Az ifjú asszony akkor döntötte el, hogy az orvosi egyetemet választja, amikor a család egyik közeli barátja rákban elhunyt. 1936-ban diplomázott a Torinói Orvosi Egyetemen, azonban karrierje hamarosan holtágra tévedt, amikor Benito Mussolini olasz diktátor meggátolta a zsidók továbbtanulását és szakmai érvényesülését.

A második világháború alatt menekülni kényszerült, de utána jelentős sikereket ért el neurológusként. 1968-ban ő lett az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának tizedik női tagja, a Nobel-díj után pedig megkapta a tudományos világ legnagyobb amerikai díját, a Nemzeti Tudományos Érmet.

Haláláig ő volt a legmagasabb kort megélt Nobel-díjas személy a történelem során, ezzel együtt a legidősebb még élő Nobel-kitüntetett is.

Mészáros Márton

Rita Levi-Montalcini olasz neurológus (1909-2012)

Rita Levi-Montalcini olasz neurológus (1909-2012)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: