Elhunyt Bakó Márta színművész

2013. január 17-én a színművész családja közölte, hogy elhunyt Bakó Márta színésznő. A művésznőt két nappal korábban, 93 éves korában érte a halál. Bakó Márta népszerű színésznő volt, tucatnyi színműben játszott, és 1958 óta nyolcvannégy filmet, televíziós játékot, sorozatot forgatott. Hangja örökké fog élni, hiszen ő volt a sikeres Csengetett, Mylord? című angol vígjáték sorozat Mabeljének kedvelt magyar hangja.

A művésznő 1920. április 9-én Budapesten született Bakó László színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja leányaként. A második világháború kirobbanásának évében felvételizett a Színművészeti Főiskolára, ahol 1942-ben végzett. Időközben leszerződött a Nemzeti Színházhoz, amelynek 1945-ig volt tagja. 1947-1954 között nem kapott szerepet egyetlen színházban sem, majd kitelepítették. Később a Vígszínház és a kecskeméti Katona József Színház tagja volt, aminek 2006-ban örök tagjává választották.

Bakó legjelentősebb sikereit karakterszínésznőként aratta, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével ismerték el munkásságát. Bakó Márta kilencvenéves korában vonult vissza a színészettől: 2010-ben szerepelt utoljára filmben, az Igazából apa című alkotásban, illetve ebben az évben lépett színpadra, a József Attila Színházban a Hamlet című előadásban játszott.

Rosszkor születtünk című önéletrajzi könyve 1991-ben jelent meg. A memoárban egy tisztalelkű ember bölcsessége köszön vissza, aki képes volt megbocsátani azoknak, akik zsidó származása miatt megkülönböztették és összes rosszakarójának. A színésznőről mások is írtak könyvet.

Mészáros Márton

Elhunyt Bakó Márta (1920-2013) színművész

Elhunyt Bakó Márta (1920-2013) színművész

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: