Lemond a trónról Beatrix holland királynő

2013. január 28-án Beatrix holland királynő egy előre felvett televíziós, illetve rádiósbeszédben bejelentette, hogy lemond trónjáról fia, Vilmos Sándor trónörökös javára. Az 1980 óta, vagyis harminchárom éve uralkodó királynő három nap múlva, január 31-én tölti be 75. életévét. “Itt az ideje, hogy az országért viselt felelősséget az ifjabb nemzedék kezébe adjam át” – mondta beszédében a királynő, hozzátéve, hogy szerencsére egészségi állapota igazán jó.

Az országában nagy népszerűségnek örvendő uralkodó 1966-ban kötött házasságot a 2002-ben elhunyt Claus herceggel, a frigyből három gyermek született. A legidősebb -a most 45 éves – Vilmos Sándor örökli a trónt, hivatalos beiktatási és koronázási ünnepségét április 30-án tartják. Ez a dátum egyébként történelmi időpont: a királynők napjának nevezik, mert ezen a napon született Julianna anyakirálynő, Beatrix édesanyja, valamint magát Beatrixot is ezen a napon koronázták meg.

Vilmos Sándor herceg, trónörökös és édesanyja, Beatrix holland királynő

Vilmos Sándor herceg, trónörökös és édesanyja, Beatrix holland királynő

Királynők évszázadai

Beatrix királynő 1938. január 31-én született Julianna holland királynő és Bernát herceg első lányaként a négy közül. Születésekor hercegnői rangot kapott, mert édesanyja ekkor még csak trónörökös volt. Azonban tíz éves korában, amikor édesanyját megkoronázták, Beatrix trónörökös lett. A királynő mostani lemondása akármennyire megdöbbentő, nem egyedi a holland monarchia történetében, ugyanis nagyanyja és édesanyja is lemondott a trónról. (Beatrix nagyanyja, Vilma királynő 1948-ban mondott le a trónról, azt leányának, az említett Juliannának adva, aki 1980-ban szintén saját akaratából távozott a hatalomból. Közvetlen elődjei közül nagyanyja, Vilma királynő uralkodott a legtovább, 55 éven keresztül.) Beatrix 1980. április 30-án lépett trónra, az azóta eltelt harminchárom év során munkabírása, odaadása, tökéletességre való törekvése, méltósága és híres eleganciája nem csak Hollandiát, hanem fél Európát meghódította.

Az uralkodó családcentrikus koronás fő hírében áll, gyakran tölti idejét fiaival és unokával, s évi rendszerességgel utazik gyermekunokái társaságában üdülni. Azonban tavaly februárban tragédia történt a családban: másodszülött fiának, Johan Friso hercegnek súlyos síbalesete volt egy ausztriai turistaparadicsomban, amelyből azóta sem épült fel. A herceg a szerencsétlenség óta, immáron lassan egy éve, kómában fekszik. A holland királynő egyébként 1986-ban és 1996-ban is Magyarországra látogatott.

Férfi a trónon – Az új király

Az új uralkodó, a korábbi koronaherceg, Vilmos Sándor a Holland Királyi Tengerészeti Akadémián tanult, a leideni egyetemen történelem szakon szerzett diplomát. A holland hadseregben hadnagyi rangot szerzett. A herceg élénken érdeklődik a vízügy iránt, tiszteletbeli tagja a Világbizottság a „21. század Vízellátásáért” nevű szervezetnek, 2006-ban az ENSZ víz- és egészségügyi tanácsadó testületének elnökévé választották. Éppen emiatt különösen éles sajtóvisszhangot kapott a tavalyi királynők napjai ünnepség egyik versenyszámában való részvétele: a trónörökösnek is vécékagylót kellett hajítania, lehetőleg minél messzibbre. A leendő uralkodó később úgy nyilatkozott, hogy annak fényében, hogy világszerte 2,6 millió embernek nincs angol vécéje a Földön, sajnálja, hogy részt vett a versenyben. Vilmos Sándor egyébként lelkes rajongója a labdarúgásnak és a repülésnek. A herceg nejével előszeretettel szurkol világversenyeken, a 2012-es londoni és a 2008-as pekingi olimpián, illetve a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon is jelen volt nemzeti színű, narancssárga ruhában.

Vilmos Sándor herceg hitvese egyébként a 41 esztendős Maxima hercegnő, akit 2001-ben vett feleségül. A római katolikus vallású, argentin asszony Maxima Zorreguieta néven látta meg a napvilágot, azonban a frigy megköttetése óta megillette a királyi felség megszólítás s a hercegnő cím. A holland lapok egy időben gyakran cikkeztek arról, hogy Beatrix királynő ki nem állhatja menyét, azonban azóta, hogy a közpolgári családból származó hercegnő három unokával ajándékozta meg az idősödő királynőt, Beatrix haragja enyhülni látszik. Erre következtethetünk abból, hogy a lemondott uralkodó rendre évi több tucat eseményen jelenik meg fia és menye társaságában.

Érdekesség, hogy Beatrix édsanyja, nagyanyja és dédnagyanyja is királynő volt. Ám vele véget ér a koronás nők sora Hollandiában, ugyanis a királynőt fia követi a trónon, aki 123 év óta az első férfi uralkodó Hollandiában. Vilmos Sándor IV. Vilmos néven lép trónra.

Mészáros Márton

I. Beatrix holland királynő

I. Beatrix holland királynő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: