A hercegi család nem kér a Grace Kelly-filmből

Tavaly októberben Dél-Franciaországban kezdték el forgatni a Grace of Monaco című filmet, amely Grace hercegnőről, a korábbi Oscar-díjas amerikai filmszínésznőről szól. A 30 millió dollárból készülő film nem mutatja be a tragikus autóbalesetben elhunyt hercegné egész életét, az 1960-as évek elején játszódik, amikor férje, III. Rainier, Monaco uralkodó hercege és Charles de Gaulle francia államfő között adójogi vita robbant ki, amelyet a gyönyörű hercegnő simított el.

Az életrajzi alkotást Olivier Dahan francia filmrendező jegyzi, akinek a Piaf (La Vien Rose) című filmje két Oscar-díjat is kapott néhány évvel ezelőtt. A címszerepet Nicole Kidman játssza, az Oscar-díjas ausztrál filmsztár a forgatáson készült képek tanúsága szerint hála a sminkeseknek, hitelesen fest Grace Kelly bőrében. Az 56 évnyi uralkodás után 2005-ben elhunyt Rainier herceget Tim Roth alakítja a moziban, de más húzónévnek számító sztárok is szerepelnek a filmben. Példának okáért Grace édesapját az Oscar-jelölt Frank Langella játssza, a görög operaénekesnőt, Maria Callast pedig Paz Vega kedvelt spanyol színésznő kelti életre.

Nicole Kidman a Grace of Monaco forgatásán a franciaországi Mentonban 2012. október 9-én

Nicole Kidman a Grace of Monaco forgatásán a franciaországi Mentonban 2012. október 9-én

A Monacói Hercegi Palota közleményben reagált arra, hogy filmet forgatnak a jelenlegi herceg, II. Albert és két testvére, Caroline és Stéphahine hercegnők szüleiről. A közleményben a herceg és a hercegnők határozott kijelentik, hogy „semmiképpen nem azonosulnak a tervvel, amelyet szüleiknek szentelnek, mivel olyan filmről van szó, amely egyáltalán nem életrajzi, hanem olyan szükségtelen, újra írt történet, amely jelentős történelmi pontatlanságokat és egy sor tisztán fikciós jelenetet tartalmaz”. A film kitér arra is, hogy állítólag Rainier herceg 1956-os esküvőjük után megcsalta az ünnepelt színésznőt, majd amikor az megelégelte a hercegi palota fogságát, nem engedte elválni, s durvasággal és zsarolással akadályozta meg távozását. Érdekesség, hogy monacói források szerint a jelenlegi uralkodó hitvese, Charlene hercegnő a két évvel ezelőtti menyegzőjük előtt háromszor is megpróbált elmenni, állítólag a francia fővárosban lévő dél-afrikai nagykövetségre és a nizzai reptérre ment.

A Grace of Monacot hamarosan a Monacói Hercegsében is forgatják, ahol korábbi sajtóértesülések szerint a 12. században épült, 265 szobás hercegi palotában is forgathat a stáb. A Grimaldi-uralkodócsalád kijelentése szerint a produkció megváltoztatását célzó számos kérésüket elutasították az alkotók, s valószínűleg ezek után a stáb nem forgathat a palotában.

Már közvetlenül a Grace Kelly halála utáni évben, 1983-ban készült róla egy tévéfilm, amiben Cheryll Ladd játszotta a hercegnőt. Az 52 éves korában elhunyt Grace-t a filmtörténelem egyik legnagyobb színésznőjeként jegyzik.

Mészáros Márton

Nicole Kidman ausztrál színésznő és Grace Kelly amerikai színésznő, monacói hercegnő

Nicole Kidman ausztrál színésznő és Grace Kelly amerikai színésznő, monacói hercegnő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: