Marion Cotillard kapta a Hasty Pudding-díjat

Marion Cotillard Oscar-díjas francia színésznő kapta a Massachusetts állambeli Cambridge-ben található Harvard Egyetem Hasty Pudding-díját (Tejben Főtt Kukoricakása-díj) az Év Nője kategóriában. A 37 éves szépség a hagyományos ünnepséggel egybekötött humoros parádé során vette át az elismerést 2013. január 31-én. A díjátadáson rendszerint mókás jelmezt adnak a díjazottra, akit ki is paródizálhatnak a színtársulat tagjai, persze csak ízlésesen és nem sértő módon.

Az elismerést az Egyesült Államok legrégebbi egyetemi színjátszó köre 1951-ben alapította. A díjat két kategóriában (Év Nője és Férfija) ítélik oda minden évben egy-egy művésznek, aki maradandó és mély benyomást keltő produkcióval járul hozzá a világ színház- és filmművészethez. A díjat alapító színtársulatot 1795-ben alapította huszonegy harvardi diák. A szokatlan elnevezés onnan ered, hogy az alapító szabályzat szerint az összejövetelekre mindig más tag volt köteles zabból, vagy más gabonából főzött kását (angolul: hasty pudding) vinni.

Az első női díjazott Gertrude Lawrence brit színésznő volt, aki legnagyobb sikereit a londoni West End és a New York-i Broadway színdarabjaiban aratta. A színésznő a halála előtti évben, 1951-ben kapta meg a kitüntetést. Az elmúlt évtizedekben kitüntettek többek között olyan színésznőket, mint például Katharine Hepburn, Jane Fonda, Shirley MacLaine, Liza Minnelli, Liz Taylor, Diane Keaton, Julia Roberts, Anne Hathaway, Julianne Moore vagy Meryl Streep. A tavalyi év nője Claire Danes volt, aki a Homeland című sorozatban nyújtott alakításáért kétszer is Golden Globe-díjat kapott.

Az év férfija elismerés győztesének személyét titok fedi, a díjazott nevét csak február elején jelentik be.

Mészáros Márton

Marion Cotillard Oscar-díjas francia színésznő a 70. alkalommal odaítélt Golden Globe-díjak átadási ünnepségén Los Angelesben 2013. január 13-án

Marion Cotillard Oscar-díjas francia színésznő a 70. alkalommal odaítélt Golden Globe-díjak átadási ünnepségén Los Angelesben 2013. január 13-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: