Emlékezetes beszédet mondott Orbán

2013. február 22-én a budapesti Millenáris Parkban mondta el hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Az államférfi nem csak a két kormányfői ciklusa során, hanem pártelnöki időszakában is értékelte az évet, az idei beszéd volt a tizenötödik Orbán-évértékelő.

Az emelvényre lépve először a hallgatóság soraiban ülő Schmitt Pál volt köztársasági elnököt és hitvesét, Makray Katalint, valamint Mádl Ferenc néhai államfő özvegyét, Dalma asszonyt köszöntötte. Először a tavalyi évben született gyermekek számáról számolt be, mondván kétezerrel többen születtek 2012-ben, mint előző évben. A beszéd alapjában véve optimista volt, Orbán szerint 2013 az emelkedés éve lehet. „Jobban teljesítünk, de még nem elég jól” – mondta. A miniszterelnök negyven perces beszédében sikerként könyvelte el, hogy Magyarország tavaly is csökkentette államadósságát, amire az Európai Unió tagállamai közül csak öt ország volt képes, de például a magyar díjazottakat, olimpiai bajnokainkat is méltatta.

Orbán továbbá azt mondta, hogy azt szeretné, ha húsz év múlva a magyar életszínvonal meghaladná az uniós átlagot. Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy van, aki mákos tésztát, van, aki túrós tésztát szeretne. Orbán Viktor pedig a haladást, a sikert szeretné látni, de lássuk be, célkitűzése talán kicsit erős.

A miniszterelnök a jövőre vonatkozó terveit is most vázolta, elképzelései között említette az ország pénzügyi és energiafüggőségének megszüntetése, minden érintett kisegítését a devizaadósságából, az ország népességfogyásának megállítását és a teljes foglalkoztatottság elérést is. Orbán beszédét egyetlen gikszer zavarta meg, a kormányfő Márai Sándornak tulajdonított egy Ottlik Géza idézetet.

Az évértékelő beszéden nem csak a kormánytagok hallgatták végig, hanem olyan pártközeli ismert személyiségek is, mint például Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke és Jókai Anna Kossuth-díjas írónő.

Mészáros Márton

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet mond a budapesti Millenáris Parkban 2013. február 22-én

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet mond a budapesti Millenáris Parkban 2013. február 22-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: