Lebontották, most pedig a lebontás ellen tiltakoznak

2013. március 1-jén rendőri beavatkozás mellett tüntettek a berlini fal egyik meghagyott, Keleti Oldali Galéria (East Side Gallery) nevű szakaszánál azok, akik ellenzik, hogy lebontsák az 1,3 kilométer hosszú, falfestményekkel ékesített falszakaszból azt a kisebb részt, amelynek helyére egy luxuslakásokból álló 63 méter magas toronyházat terveznek építeni. A demonstráció sikerrel járt, mert a helyszínen jelenlévő több száz tüntető követelésére leállították a munkát. Előzőleg öt demonstráló behatolt az építési területre, őket letartóztatták.

Másnap német ruhatervezők és modellek vonultak a falhoz leomlásának 20. évfordulójára készített kollekciójukat bemutatva. A “Mentsük meg az East Side Gallery-t” elnevezésű civil koalíció petícióját az interneten eddig több, mint 35 ezer ember írta alá.

A berlini fal határépítményként szolgált 1961-1989 között, a betonfal – amely a hidegháború alatt Európa megosztottságának szimbóluma volt – Nyugat- és Kelet-Berlint választotta szét egymástól. A falat végül 1989. november 6-án bontották le. A Berlini Kulturális Bizottság március 11-én tárgyalja az esetet a falon lévő kulturális értéket képviselő festmények veszélyeztetettsége miatt. 

Mészáros Márton

 A berlini fal egyik meghagyott, Keleti Oldali Galéria (East Side Gallery) nevű szakaszán rendőrök és tüntetők, akik a fal ezen szakaszának lebontása ellen demonstrálnak 2013. március 2-á

A berlini fal egyik meghagyott, Keleti Oldali Galéria (East Side Gallery) nevű szakaszán rendőrök és alig néhány tüntető, akik a fal ezen szakaszának lebontása ellen demonstrálnak 2013. március 1-jén

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: