Észak-Korea megtámadhatja Dél-Koreát

2013. március 9-én a világtól elzárt, diktatórikus Észak-Korea semmisnek nyilvánította az ötven évvel korábban Dél-Koreával megkötött megnemtámadási egyezményt, pedig azt hatvan évre írták alá. A kommunista Észak-Korea azután jelentette be a tűzszünet felmondását, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat vezetett be az ország ellen a legutóbbi kísérleti atomrobbantás miatt. A döntés megtiltja, hogy a tagállamok nagyobb pénzügyleteket folytassanak a diktatórikus országgal.

A megnemtámadási egyezmény felbontása után Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor szándékát nyomatékosítva hadgyakorlatokra látogattok meg nem nevezett észak-koreai helyszínen. A mindössze harmincas évei elején járó vezető – aki apját és nagyapját követi az elnöki székben – megnevezett egy esetleges fegyveres konfliktus helyszínét is, a dél-koreai Bangnjong szigetét.  

A Bangnjongon élőket nem ejtette igazán kétségbe a hír, egyrészről azért, mert Észak-Korea az elmúlt évtizedekben tucatnyi alkalommal lépett fel az országuk ellen provokatív és ellenséges módon, másrészről 2010-ben a sziget partjainál süllyedt el az a dél-koreai hadihajó, amelyet valószínűleg egy észak-koreai torpedó talált el. A tragédiának negyvenhat halálos áldozata volt.

 Mészáros Márton

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető emberei körében egy katonai bázison (Forrás:KCNA észak-koreai hírügynökség)

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető emberei körében egy katonai bázison (Forrás: KCNA észak-koreai hírügynökség)

Hozzászólás