A Waffen SS-re emlékeztek Lettországban

2013. március 16-án a náci Németország egyik legjelentősebb katonai szárnyára, a Waffen SS-re emlékeztek Lettország fővárosában, Rigában. A rigai Szabadság-emlékműnél tartott ünnepségen száznál is többen részt vettek, viszont tőlük alig néhány méterre ellentüntetők demonstráltak.

Az északkelet-európai Lettország függetlenségét az első világháború után két évvel, 1920-ban ismerték el, de alig húsz évvel később már a Szovjetunió szállta meg, egy évvel később, 1941-ben pedig Németország. A náci megszállás alatt több ezer lett férfit kényszerítettek arra, hogy lépjen be az SS-be, róluk sok honfitársuk úgy véli, hogy hősök voltak, akik a kommunizmustól való függetlenségért harcoltak. A németek távozása után 1944-ben ismét a Szovjetunó szállta meg az eredetileg az Orosz Birodalomtól elszakadt államot.

A német fegyveres védosztag tiszteletére rendezett emlékdemonstráció előtt két nappal a rigai parlament elutasította, hogy március tizenhatodika hivatalosan is a Waffen SS egykori katonáinak emléknapja legyen. A lett törvényhozásban 63 képviselő ellenezte a kezdeményezést, és csak 18-an támogatták míg hárman tartózkodtak a véleményfoglalástól.

Mészáros Márton

A náci német Waffen SS lett légiója katonáinak tiszteletére rendezett megemlékezés Rigában 2013. március 16-án

A náci német Waffen SS lett légiója katonáinak tiszteletére rendezett megemlékezés Rigában 2013. március 16-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: