Meghalt az orosz oligarcha

2013. március 23-án este holtan találták a Berkshire megyei Sunninghillben lévő otthonában Borisz Berezovszkij emigrációban élő milliárdos orosz üzletembert. A leghíresebb orosz oligarchának tartott férfi hatvanhét éves volt, és az 1990-es években Jelcin elnöksége alatt került a média figyelmének középpontjába. Később ő segítette hatalom közelébe Vlagyimir Putyin volt orosz elnököt, a jelenlegi miniszterelnököt, akivel aztán éles összetűzései akadtak.

Berezovszkij halának pontos körülményeiről a brit hatóságok eddig nem adtak felvilágosítást. A férfi orosz ügyvédje szerint Berezovszkij öngyilkos lett, mindezt arra hivatkozva állítja, hogy halála előtt néhány órával a Forbes egyik újságírójának arról panaszkodott, hogy nincs értelme az életének, nem szeretne politizálni sem és kilátástalannak érzi a jövőjét. Habár a szóban forgó újságíró megígérte Berezovszkijnak, hogy nem hozza nyilvánosságra a beszélgetést, miután megtudta, hogy elhunyt a férfi, közzétette a beszélgetést.

A hatóságok az öngyilkosság mellett a gyilkosság elméletét sem zárják ki. A Nagy-Britanniában élő orosz nagyvállalkozó élettelen testére testőre talált rá a fürdőszobában. 

Az orosz-zsidó Borisz Berezovszkij szoros baráti kapcsolatot ápolt azzal az Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszttel, akit 2006 novemberében öltek meg a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint a férfi teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol két másik orosz személlyel találkozott. A gyilkosság után a most elhunyt Berezovszkij egy londoni sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt, korábbi elnököt vádolta Litvinyenko megölésével. Borisz Berezovszkij házában azonban nem találtak vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagot.

Mészáros Márton

Borisz Berezovszkij emigrációban élő milliárdos orosz üzletember (1946-2013)

Borisz Berezovszkij emigrációban élő milliárdos orosz üzletember (1946-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: