Elhunyt Etka anyó

2013. március 31-én, húsvétvasárnap 93 éves korában elhunyt Etka anyó, az örökifjú jógaoktató, mozgásterapeuta, természetgyógyász. A szegedi Kártyikné Benke Etka érett nőként döntött úgy, hogy megváltoztatja életét. És túl a kilencvenen is rendszeresen tartott jógaórákat, a fáradtságnak pedig jele sem volt rajta. Ahogy mondta, álmosak lehetünk, de el nem fáradhatunk soha.

Benke Etka 1920. január 1-jén született Szegeden, hat testvér közül legelsőként. Szívbetegként, nyitott hátgerinccel jött világra, emiatt sokáig el volt tiltva a fizikai munkától és a tornázástól. A Képzőművészeti Főiskola esti tagozatára járt a középiskolás éveit követően, majd a József Attila Szabadegyetemen tanult művészettörténetet, irodalmat, filozófiát, nyelveket. Felsőfokú tanulmányai ellenére autodidaktának vallotta magát.

Az életébe a nagy változás ötvenöt éves korában köszöntött be. Addig betegségtudatban, betegségét elfogadva élt, de ekkor megalkotta az úgynevezett Etka-jógát, ami segített leküzdenie a különböző nyavalyákat. Önéletrajzában így írt erről: „Hatalmas szenvedéllyel és akaraterővel vetettem rá magam minden olyan tanításra, amely az emberi test és elme fejlesztésével foglalkozott. A tenyérjóslástól a kézrátételen keresztül a csillagászatig, az összes elérhető keleti-nyugati szellemi és fizikai mozgáskultúrát kipróbáltam.”

Az általa kidolgozott módszer hamarosan széleskörben elterjedt, 1995-ben pedig megalapított az Etka Jóga Nemzetközi Egyesületet. Az Etka-jógát, mint erőgyűjtő módszert 2003-tól akkreditálták, 2004-ben pedig hatósági nyilvántartásba került. A híres Etka-jógát ezrekkel ismertette meg, azonban a népszerűséghez hozzájárult maga Etka anyó szerepe is, aki kilencvenedik születésnapja után is rendszeresen csüngött gyűrűn, bordásfalon  és ilyen idősen is vállalta, hogy bonyolult jógagyakorlatokat hajtson végre, vagy éppen görkorcsolyázzon. Etka anyó megrögzött optimista volt, és eltökélten hitt a gondolat gyógyító erejében és a pozitív gondolatok hatékonyságában.

„Amikor én 40 éves voltam, én is azt gondoltam, hogy már öreg vagyok. Most 93 évesen pedig már más a véleményem. Mostanra tudatosult bennem, hogy kor nincs, időtlenek vagyunk. A természet sem számol percben, órában – ezeket mi találtuk ki, hogy átláthatóbbá tegyük az életünket. Nem a korunk függvénye, hogy mennyire tudunk illeszkedni a körülményekhez” – mondta egyik utolsó interjújában 2012-ben.

Mészáros Márton

"Etka anyó", vagyis Kártyikné Benke Etka jógaoktató (1920-2013)

“Etka anyó”, vagyis Kártyikné Benke Etka jógaoktató (1920-2013)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: