Negyven éve van mobilunk

Negyven évvel ezelőtt, 1973. április 3-án indították az első mobiltelefon-hívást. Ezen a bizonyos napon a Motorola informatikai és híradástechnikai eszközöket gyártó cég alkalmazottja, Martin Cooper, a hírközlési ágazat úttörője a New York-i 56. utca és a 6. sugárút sarkán állva a kezében tartott téglaméretű mobiltelefonról felhívta Joel S. Engelt, a konkurens AT&T Bell Labs társaság kutatórészlegének vezetőjét. Ezzel a hívással vette kezdetét a mobilkommunikáció, amely mintegy húsz éven belül teljesen meghódította az egész világot.

A mobillal történő, vezeték nélküli kommunikáció ötlete nem Martin Cooper ötlete teljesen, az eredeti terv a Bell Labs társaságtól származik, akik 1947-ben vetették fel, hogy korlátozott számba működtessenek olyan telefonokat, amelyeken az Egyesült Államok bármelyik pontján elérhetőek az emberek. A mérföldkőnek számító áttörés viszont a Motorola fejlesztőmérnökének, Coopernek sikerült, aki megalkotta az első, gyakorlatban is használható kézi mobiltelefont. A most 84 esztendős feltaláló állítása szerint sokkal korábban álmodozott már a mobiltelefonról, mint hogy meglátta annak idealizált változatát az 1966-ban indult Star Trek című sorozat egyik epizódjában, ahol Kirk kapitány egy jövőbeli szerkezetet használt bárhol elérhető, személyi kommunikációra.

Cooper első telefonja meglehetősen nehéz és nagy méretű volt, és még antennával működött. Az első sorozatgyártású mobiltelefon csak tíz évvel az első hívás után, 1983-ban került a boltok polcaira.

Mészáros Márton

Martin Cooper feltalálómérnök, a az első, gyakorlatban is használható kézi mobiltelefon feltalálója

Martin Cooper feltalálómérnök, az első, gyakorlatban is használható kézi mobiltelefon feltalálója

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: