Korrupció és szerető a spanyol királyi családban

2013. április 3-án egy spanyol bíróság gyanúsítottként nevezte meg Cristina spanyol hercegnőt, I. János Károly spanyol király legidősebb lányát. A Barcelonában élő 47 éves infásnőt férje, Inaki Urdangarin korrupciós ügyében vélhetik bűnösnek, miután olyan emailek láttak napvilágot, amelyek alapján az asszony tudhatott férje pénzügyeiről.

Christina férjét, aki a Palma de Mallorca hercege címet kapta a királyi családba történt beházasodása után, több millió eurós hűtlen kezeléssel és adócsalással vádolják, a gyanú szerint kitalált szolgáltatásokról állított ki fiktív számlákat, amelyeken keresztül saját cégébe mentett át több millió euró regionális kormányzati pénzt. A férfi ellen immáron egy éve, tavaly tavasz óta folyik eljárás, amiért magas társadalmi állását kihasználva jelentős bevételekhez juttatott.

A La Caixa spanyol bank székházában dolgozó hercegnőt április 27-ére idézte be a bíróság Mallorca szigetére, a történelem során ez az első eset, amikor a spanyol király egyik közvetlen rokonát kihallgatja a bíróság.

Alig két hete igazán kínos helyzetbe került maga a spanyol uralkodó is, amikor a Die Presse osztrák napilap március végén megírta, hogy János Károly a madridi királyi palota melletti luxusvillát és más ingyenes javakat bocsátott Corinna Sayn-Wittgenstein német üzletasszony rendelkezésére, akihez tisztázatlan viszony fűzi. A 49 éves arisztokrata évek óta „Corinna hercegnőként” szerepel a spanyol sajtóban és az idős uralkodó szeretőjeként jegyzik. Habár a felvetés kettejük kapcsolatáról nem bizonyítható, tény, hogy a hölgy több tucat külföldi útjára kísérte el a királyt, köztük a nagy port felvert botswanai elefántvadászatra is, ahol tavaly súlyos sérüléseket szenvedett az uralkodó.

Corinna több interjújában említette, hogy „királyi különmegbízottként” vett részt János Károly király mellett külföldi útjain, de a spanyol nemzetbiztonsági hivatal vizsgálata kiderítette, hogy a kormánynak sincs tudomása arról, hogy a hölgy hivatalos megbízatást kapott volna, ajándékait pedig állami szolgálatért cserébe kapta. Szintén arra utal, hogy Corinna a király szeretője, hogy János Károly külön hálószobában alszik feleségével, Zsófia királynéval és nyilvánosság előtt is puszit váltott az asszonnyal – igaz, ez a király kedvelt szokása, hivatalos vendégekkel is.

Mészáros Márton

I. János Károly spanyol király és állítólagos szeretője, Corinna Sayn-Wittgenstein német üzletasszony

I. János Károly spanyol király és állítólagos szeretője, Corinna Sayn-Wittgenstein német üzletasszony

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: