Elfogták a két bostoni merénylőt

A Massachusetts állambeli Bostonban rövidesen hajtóvadászatot indított a rendőrség a bostoni maratonon történt robbantások gyanúsítottjai ellen. Mint ismeretes, április 14-én két pokolgép robbant a 117. bostoni maraton célvonalánál a verseny végén, az elkövetéssel pedig egy csecsen testvérpárt, Dzsohár és Tamerlán Carnajevet vádolták.

A két fiatalember ellen akkor indítottak meg nagy erőkkel hajtóvadászatot, amikor alig néhány nappal a három ember halálát okozó merénylet után április 17-én kiraboltak egy üzletet a bostoni MIT egyetem közelében, majd elraboltak egy terepjárót. Az őket üldöző rendőrökre házi készítésű gránátokat dobtak, amikor pedig bekerítették őket, az idősebb fivér, a 26 éves Tamerlán Carnajev kiszállt a gépkocsiból és a testére erősített öngyilkos mellény segítségével megpróbálta felrobbantani a rendőröket, akik azonban lelőtték mielőtt megtehette volna. Dzsohár épségben elmenekült, bátyja testén áthajtva szökött meg. Tamerlán Carnajev nem sokkal a kórházba szállítása után meghalt.

Rendőrségi és katonai hajtóvadászatot indítottak a Massachusetts állambeli Bostonban 2013. április 19-én

Rendőrségi és katonai hajtóvadászatot a Massachusetts állambeli Bostonban 2013. április 19-én

A második számú gyanúsítottat, Dzsohár Carnajevet egy külvárosi ház hátsó udvarában találták meg helyi idő szerint 2013. április 19-én késő éjjel. A 19 éves merénylő egy idegen házának területén feküdt egy ponyvával fedett csónakban, a ház tulajdonosa vette észre, hogy a kijárási tilalom ellenére valaki van a kertjében. Az ifjabb Carnajev többszöri rendőri felszólításra sem adta meg magát, ezért előbb könnygázt vetettek be ellene, majd tűzharcba keveredtek vele, és csak azután tudták elkapni. Jelenleg a Massachusetts kórházban ápolják súlyos nyak- és lábsérülésekkel, amelyeket a rendőrökkel folytatott lövöldözésben szerzett.

A két merénylő közül az életben maradt testvért csak jövő hét elején állítják bíróság elé. Mindkét testvér csecsen állampolgárságú volt és menekültként érkeztek az USA-ba. Az FBI megerősítette azokat a híreket, miszerint nem tartoztak terrorszervezethez. A fiatalabb férfit már két évvel ezelőtt kihallgatta a Szövetségi Nyomozóiroda egy külföldi kormány kérésére, de akkor nem vették őrizetbe, mert semmi jogsértést nem követett el. Most azonban életfogytig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. A hatóságok Carnajeven kívül másik három embert is őrizetbe vettek a bostoni maratonon történt robbantás miatt, feltételezik, hogy kapcsolatban álltak a gyilkos testvérpárral.

A világ egyik legnagyobb és legrégibb futóversenyén 27 ezer futó és közel 450 ezer ember jelenlétében robbantottak pokolgépet a Carnajev-testvérek. A terrorcselekményben hárman életüket vesztették, köztük egy gyermek is, és száznyolcvanhárman megsérültek, közülük többek végtagjaikat vesztették. Április 18-án a hajsza során meghalt egy rendőr a tűzharc során.

Mészáros Márton

Dzsohár és Tamerlán Carnajev csecsen állampolgárok, akik bombát robbantottak a 117. bostoni maratonon 2013. április 14-én

Dzsohár és Tamerlán Carnajev csecsen állampolgárok, akik bombát robbantottak a 117. bostoni maratonon 2013. április 14-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: