Köze volt az FBI-nak a bostoni robbantáshoz?

Ezúttal nem csak az összeesküvés-elméletek rajongói, hanem több hírforrás is állítja, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) keze is benne volt a 2013. április 14-én megrendezett bostoni maratonon történt terrorakciónak minősített robbantásokban. Az FBI-t ért vádak között említik, amiért nem előzték meg a merényletet.

Mint ahogyan elismerte maga az FBI, a merényletet elkövető csecsen származású testvérpár közül, Tamerlán Carnajevet többször ki is hallgatták, mivel egy szélsőséges iszlám csoport tagja lett Oroszországban. A tűzharc során megölt férfi édesapja az egyik amerikai televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy legutóbb Cambridgeben találkozott az FBI a fiával és akkor tájékoztatták, hogy valaki robbantani akar Bostonban. A mostani bostoni maraton résztvevői is arról számolnak be, hogy a hatóságok tudhattak/tarthattak egy merényletről, mert a célvonal környéke zsúfolásig volt rendőrökkel, biztonsági emberekkel és bombakereső kutyákkal.  Alastair Stevenson, maratoni edző azt is elárulta, hogy „a pánik elkerülésére miatt hangosbemondón mondták be, hogy ez csak egy gyakorlat!”

2013. április 24-én kellett az FBI vezetőinek vallomást tenniük az amerikai Kongresszus nemzetbiztonsági bizottsága előtt a bostoni robbantókkal kapcsolatos információk felhasználásáról, illetve emiatti felelősségükről. Lindsey Graham republikánus szenátor érthetetlennek nevezte, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda miért nem tudta veszélyforrásként azonosítani a radikális csecsen testvérpárt, akikkel már két évvel korábban kapcsolatba kerültek. A merénylők anyja nem utazik a fiuk miatti eljárás idejére az Egyesült Államokba, mivel ott lopás miatt eljárás folyik ellene.

Árulkodó jel lehet Dzsohár Carnajev utolsó üzenete, amely szülei elképzelését támasztja alá, miszerint a két fiúkat az FBI beszervezte és bűnbaknak használta. „Nem vagyok stresszelős…Vannak, akik tudják, mi az igazság, de nem beszélnek róla, akik pedig elmondják, azokat senki nem hallja, mert ők vannak a legkevesebben” – posztolta a fiatalember a Twitter közösségi oldalra alig egy nappal az állítólag általuk elkövetett merénylet után. Mint ismeretes, Dzsohárt, az idősebb elkövetőt tűzharc során megölték a rendőrök, Tamerlán pedig elfogásakor többek között a torkán és a nyelvén sebesült meg.

Az alternatív média szerint a merénylet helyszínén tevékenykedett egy hivatásos zsoldoscsapat, akik egyforma egyenruhában, pontosan olyan hátizsákokkal voltak felszerelkezve, mint amilyenben a bomba robbant. Gyanús, hogy a kis csapat, amelynek tagjai végig kommunikáltak egymással, robbantásig a helyszínen tevékenykedtek (hogy mit csináltak nem ismert), de a robbantás után nem nyújtottak segítséget, hanem valamiről diskuráltak, majd gyorsan elhagyták a helyszínt. A csapatról fotók is készültek, ezeket pedig hackerek a CBS amerikai televíziós társaság Twitter-fiókját feltörve feltöltötték a közösségi oldalra, mintha a 60 Minutes című hírműsor osztotta volna meg hírként. 

Mészáros Márton

Gyanús alakok a bostoni maraton helyszínén a robbantás előtt 2013. április 14-én

Gyanús alakok a bostoni maraton helyszínén a robbantás előtt 2013. április 14-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: